Foto: EPA-EFE/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH, EPA-EFE/SARAH YENESEL, Shutterstock

Velike napore je uložio bivši američki predsednik Donald Tramp da kandidati republikanaca koje je on lično izabrao ostvare pobedu na međuizborima. Između ostalog i jer bi to pripremilo teren za njegovu kandidaturu na predsedničkim izborima 2024. godine, ali desilo se ono što nije mogao ni da zamisli. Republikanci nisu ostvarili očekivani rezultat, ali Tramp se suočava sa još većim problemom - izgleda da su u njegovoj partiji pronašli boljeg kandidata za predstojeće predsedničke izbore.

Konačni rezultati ključnih međuizbora u Sjedinjenim Američkim Državama nisu još uvek poznati, jasno je da republikanci vode u trci za Kongres. Prema najnovijim prognozama, oni će imati 199, a demokrate 178 mesta u Kongresu. Kada je o Senatu reč, zabeležen je egal ove dve partije, a konačni raspored snaga zavisiće od četiri savezne države.

Republikanci jesu ostvarili bolji rezultat od demokrata, ali ne može se reći da postoje jasni pobednici ovih izbora.

Kako će se rezultati iz Džordžije, Arizone, Viskonsina i Nevade čekati još nekoliko dana, jasno je da će upravo te četiri savezne države imati odlučujuću ulogu u konačnim rezultatima.

Džo Bajden, Donald Tramp Foto: EPA-EFE/Sean Gallup/DAVID MAXWELL/
JONATHAN ERNST / POOL

Međutim, primetan je udarac koji su ovi izbori naneli bivšem predsedniku Amerike Donaldu Trampu, koji je gajio velike nade da će novi mandat dobiti 2024. godine. Te nade raspršio je čovek iz njegovih redova, ali ima Tramp više razloga za brigu. Krenimo redom.

Visoki ulozi

Tramp je proteklu godinu proveo ponašajući se ključna figura republikanaca. Lično je birao kandidate koji će nastupiti na ovim izborima, i pružio im javnu poruku. Tokom kampanje za međuizbore podržao je više od 330 kandidata, održao 30 skupova i sakupio milione dolara.

Međutim, većina njih doživela je poraz, a jedan od ključnih bio je onaj zabeležen u Pensilvaniji.

Donald Tramp Foto: Spartano / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Tamo je demokrata Džon Feterman ostvario veliku pobedu nad republikancem Mehmetom Ozom, koji je široj javnosti poznat kao Doktor Oz.

Jedna od većih trka za Senat odigrala se u Pensilvaniji, a trijumf je odneo Feterman – nada demokrata, koji je izašao na crtu medijskoj zvezdi Donalda Trampa.

Borbu za Pensilvaniju obeležila je žestoka kampanja u kojoj je u jednom momentu bilo reči i o zdravlju Fetermana, koji je u maju ove godine doživeo moždani udar.

Ovo je bio veliki šok za javnost, imajući u vidu da je Feterman i tada vodio, kao i da je predstavljen kao veliki div dobrog srca.

Imajući u vidu da je njegov protivnik istinska medijska zvezda, utoliko je situacija po Fetermana bila teža. Pored toga, kandidat demokrata kampanju je vodio u šortsu, pantalonama i dukserici, a više puta je istakao da ima samo jedno odelo koje i ne nosi.

Ron DeSantis
Ron DeSantis Foto: Paul Hennessy/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Uz sve ove poteškoće, on je uspeo da pobedi čuvenog doktora Oza – uzdanicu republikanaca i miljenika Donalda Trampa.

Kritično u redovima republikanaca

Ipak, najveća nevolja za Trampa stigla je upravo iz republikanske partije i zove se Ron DeSantis. On je ostvario ubedljivu pobedu na Floridi i osvojio drugi mandat kao guverner ove države.

Iako je ovo u teoriji dobra vest, za Trampa je noćna mora.

Imajući u vidu da je upravo DeSantis glavni takmac Trampu za kandidaturu na predsedničkim izborima 2024. godine, sada je prilično neizvesno da će Tramp dobiti podršku republikanaca za predstojeće izbore.

DeSantis je relativno novajlija u politici, ali je stekao nacionalnu popularnost nakon što je postao guverner Floride 2019. godine.

On je već upozorio guvernera Floride Rona da se ne kandiduje na predsedničkim izborima 2024. godine, rekavši da bi to naškodilo Republikanskoj stranci.

On je takođe zapretio da će objaviti neprijatne informacije o DeSantisu, ali ne navodeći dodatne detalje.

„Ne znam da li se kandiduje. Mislim da bi, ako trči, mogao veoma da se povredi. Zaista verujem da bi mogao da se jako povredi“, rekao je Tramp.

POGLEDAJTE JOŠ:

Mnogi smatraju da je DeSantis najverovatniji kandidat koji će zameniti Trampa kao republikanskog kandidata koji će se kandidovati za predsednika 2024. godine.

Ako DeSantis objavi kandidaturu za predsednika, Tramp je rekao da će otkriti „stvari o njemu koje neće biti baš laskave – ja o njemu znam više od bilo koga – osim, ​​možda, njegove žene”.

Kasnije je svog potencijalnog protivnika opisao kao „dobrog momka“ i negirao da je među njima postojao spor.

„Nema svađe sa mnom, a ja sam daleko u rangu anketa“, rekao je bivši predsednik Amerike.

BONUS VIDEO Izjave Trampa i Bajdena

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare