Medjustranacki dijalog opozicija vlast Tanja Fajon
Tanja Fajon Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Slovenija je privržena ulasku država Zapadnog Balkana u Evropsku uniju kad za to ispune uslove, poručila je danas nova slovenačka šefica diplomatije Tanja Fajon i ponovila da Ljubljana podržava ulazak Hrvatske u Šengen, javila je agencija Hina iz Ljubljane.

Fajon je u izjavi novinarima nakon preuzimanja resora spoljnih poslova od bivšeg ministra Anžea Logara rekla da je privržena širenju Evropske unije, ali da se – nakon što su se za članstvo kandidovale Ukrajina, Gruzija i Moldavija – nikako ne sme zaboraviti na zemlje Zapadnog Balkana koje su duže u tom postupku.

„Sve ću napraviti za to da i te države što pre pristupe Evropskoj uniji“, rekla je Fajon, donedavna poslanica Slovenije u Evropskom parlamentu.

Ona je, na pitanje podržava li ulazak Hrvatske u Šengen, naglasila da podržava proširenje i na Hrvatsku i na Bugarsku i Rumuniju, ali da lično misli kako zonu Šengena pre proširenja treba reformisati jer je poverenje među sadašnjim članicama Šengena narušeno.

Do konačne odluke o proširenju Šengena, pa i na Hrvatsku koja je već dobila potvrdu Evropske komisije da za to ispunjava sve tehničke uslove, po njenim rečima preostaje još nekoliko koraka, uključujući i odluku u Evropskom parlamentu.

Kads ta odluka dođe u Evropski savet, Slovenija „sigurno neće biti među državama koje bi blokirale proširenje“, rekla je Fajon.

Ona je, kako javlja agencija Hina iz ljubljane, najavila da će „napraviti sve da Slovenija aktivno doprinese nastojanjima za završetak rata u Ukrajini“.

Bonus video: Hrvatske kovanice: Prvo Tesla pa kuna – jedan evro, dva plagijata?

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar