Avganistan vojska
Avganistan Foto:EPA-EFE/JALIL REZAYEE

Lider avganistanskih pobunjenika talibana Maulavi Hibatulah Akunzada izjavio je danas da je njegov pokret, uprkos ratnim dejstvima protiv vladinih snaga, posvećen postizanju političkog rešenja radi okončanja višedecenijskog građanskog rata u Avganistanu.

POGLEDAJTE JOŠ:

Akunzada je naveo da talibani, „uprkos vojnim dobicima i napredovanju, snažno podržavaju političko rešenje i svaku priliku za uspostavljanje islamskog sistema“.

Predstavnici pobunjenika razgovaraju sa visokom vladinom delegacijom u Kataru o obnovi mirovnih pregovora koji su dugo u zastoju.

Ti razgovori su obnovljeni juče, a danas bi trebalo da budu nastavljeni. U Kataru je i američki izaslanik za Avganistan Zalmaj Kalilzad, koji je ranije izrazio nadu da će nasilje biti smanjeno.

Ipak, malo je znakova da je sporazum vlade i pobunjenika blizu.

Talibani i dalje ratuju protiv vladinih snaga u više desetina oblasti, koje nastoje da zauzmu, dok hiljade Avganistanaca podnose zahteve za vize u nadi da će pobeći iz zemlje.

Oni strahuju da će definitivno povlačenje američkih i NATO snaga posle 20 godina, koje se privodi kraju, gurnuti ratom razorenu zemlju u još veći haos.

Talibani su vladali Avganistanom od 1996. do 2001. kada su zbačeni intervencijom međunarodnih snaga na čelu sa SAD.

BONUS VIDEO Najveće prirodne katastrofe u istoriji

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram