Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Hrvatska se nalazi se pod uticajem anticiklona koji se premešta prema istoku pod uticajem struje koja donosi s Atlantika seriju ciklona nad evropsko kopno.

Hladan front severno od Alpa razdvaja topli vazduh afričkog porekla anticiklona nad Sredozemnim morem i hladan vlažan vazduh s Atlanskog okeana. Nad Skandinavijom i toplim Baltičkim morem stacionira se duboki ciklonalni vrtlog koji će se iduće nedelje zaustavljati i preusmeravati hladan vazduh sa Atlantika prema jugu Evrope i hladni vazduh severno od Alpa nagomilava se na alpskoj prepreci te će večeras i noćas kroz bečka vrata prodreti na zapadni Balkan. Manja količina nestabilnog hladnog vazduha prebaciće se preko Alpa pa će na severnom Jadranu i u Italiji doći do razvoja ciklona, prenosi Jutarnji list.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Uveče će sa zapada doći do porasta naoblačnosti, a u noći na nedelju doći će do prolaza hladnog fronta uz pad temperature, mestimično uz grmljavinu i obilne pljuskove. Vetar će se pojačati, a pogoršanje vremena će se tokom nedelje širiti prema istoku i zahvatiće unutrašnjost i severni i centralni Jadran.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Na krajnjem jugu promena vremena tek u nedelju kasno uveče i u noći na ponedeljak. Na severnom i centralnom Jadranu duvaće olujna, a mestimično u podvelebitskom primorju i bura. Temperatura vazuha će biti u osetnom padu pa će najviše dnevne temperature biti u unutrašnjosti od 11 do 14, u planinskim krajevima oko pet, na severnom Jadranu od 12 do 18, a na srednjem i južnom od 21 do 25.

Pročitajte još...

Prvi dio iduće nedelje biće hladno i oblačno, ali uglavnom suvo vreme, sa jutarnjom maglom u unutrašnjosti i burom na Jadranu. Temperature s malim dnevnim promenama u unutrašnjosti od 10 do 13, a na Jadranu između 15 i 21. Novi prodor hladnog nestabilnog vazduha i prve jesenjske mrazove, ali i mestimično obilne padavine očekuju se krajem iduće nedelje kad će se i snežna granica spustiti na 1.200 metara nadmorske visine pa se i u tim mestima može očekivati sneg.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar