Draško Stanivuković Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Nakon unutrašnjeg potresa u Partiji demokratskog progresa (PDP) koji je kulminirao sukobom Draška Stanivukovića i Jelene Trivić, potpuno je jasno da se ta partija nalazi na raskrsnici i da je generalno opozicija u Republici Srpskoj ozbiljno poljuljana.

Loši rezultati opozicije, međusobne prozivke i porazi u izbornim trkama, govore da opcija, barem što se tiče PDP-a, ima nekoliko, ali da niti jedna od njih ne znači da će ova partija ostati kao što je bila do sada.

Predsednik PDP-a Branislav Borenović se neće kandidovati na izbornom saboru jer prema statutu stranke – niko nema pravo na kandidaturu nakon dva uzastupna mandata. To znači da će nova osoba preuzeti vodstvo stranke, a mnogi smatraju da je PDP-u potreban mnogo energičniji vođa koji je izvršiti pozitivnu šok terapiju unutar struktura.

Milorad Dodik, Draško Stanivuković
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Redovni unutarstranački izbori za novog predsednika i rukovodstvo PDP-a zakazani su za sredinu 2023. godine, no pitanje je da li će grupa okupljena oko Draška Stanivukovića imati strpljenja za status quo još najmanje šest meseci.

Dakle, opcija je da Stanivuković što pre preuzme stranku i povede je smerom u kojem on smatra da treba da ide. Takođe, moguće je i da se strpi nekoliko meseci ukoliko dobije garanciju da će biti izabran na saboru iduće godine.

On ne krije svoju visoku ambiciju i smatra da se promene moraju desiti „sad i odmah“ ili on neće biti tu. Ipak, brojni PDP-ovi simpatizeri i članovi su mišljenja da je mladi gradonačelnik Banjaluke u sve bližem odnosu s liderom Miloradom Dodikom (SNSD) i da to može biti opasno za ovu opozicionu stranku. No, istovremeno znaju da bez Stanivukovićeve velike popularnosti i energije ni PDP nije više „to-to“.

Jelena Trivić Foto: N1

„Draškova grupa“ sa 4 od 8 poslanika

Kako saznaje Klix.ba, Stanivuković trenutno kontroliše četiri od osam poslanika PDP-a u budućem sazivu Narodne skupštine RS-a. Takozvana „Draškova grupa“ su Tanja Vukomanović (njegova portparolka), zatim Mirna Savić-Banjac i Nebojša Drinić te poslanik koji uđe umesto Draška Stanivukovića u skupštinu.

Ono čega se mnogi boje jeste mogućnost da bi se „odmetnuti“ Stanivuković mogao i u NSRS-u prikloniti vladajućoj strukturi kako bi zauzvrat dobio podršku za brojne projekte koje planira u Banjaluci. Stanivuković je shvatio da bez novca i podrške Vlade RS-a jednostavno nema ni realizacije obećanja i zacrtanih ciljeva, a to u konačnici znači i gubitak podrške građana.

PDP ili DS?

Kako Klix.ba saznaje, ukoliko se ne udovolji Stanivukovićevim željama u PDP-u, u fioci već ima spreman statut za novu političku stranku, verovatno pod nazivom „DS“.

POGLEDAJTE JOŠ:

Neko to može čitati kao Draško Stanivuković, a neko kao „Demokratska Stranka“.

Svejedno, to bi značilo da kreće u potpuno novom pravcu, sam sa svojim ljudima.

No, Stanivuković trenutno nije jedina glavobolja za Borenovića i vrh stranke. Unutarstranački udar vrši i Jelena Trivić koja je žestoko napala Stanivukovića i Borenovića. Ipak, Trivić je izgubila izbore i nije realno da nakon poraza bude nagrađena najvišom funkcijom u partiji. Ona ne priznaje poraz u utrci za predsednika RS i smatra da je Stanivuković s Dodikom radio na krađi njene pobede.

BONUS VIDEO Draško Stanivuković: Hoćemo da zadržimo prijateljske odnose sa Rusijom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar