Radnici Čistoće u Zagrebu nastavljaju štrajk koji traje od ponedeljka, ali će čistiti bolnice, vrtiće i škole.

Radnici Čistoće sinoć je, prema najavama, trebalo da nastave da rade, ali su jutros njihovi predstavnici saopštili da pregovori nisu uspeli i da se štrajka nastavlja, prenosi portal Index.

Mumin Odžić izjavio je da će sve tri smene čistiti bolnice, vrtiće i škole.

Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Podsetimo, u pregovorima s Upravom Holdinga koji su održani juče popodne dogovoreno je da će zasad dobiti povećanje od 700 kuna za najniže plaćene poslove i 600 kuna za vozače. Smeće se u Zagrebu ne odvozi od ponedeljka rano ujutro zbog štrajka radnika „Čistoće“ koji je krenuo zbog otkaza trojici radnika koji su bacali različite vrste otpada u isti kamion. Otkazi su poništeni, no potom su radnici izneli još zahteva od kojih je ključan onaj kojim traže veće plate, prenosi Index.hr.

Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

U međuvremenu, u Zagrebu je sve više i više smeća na ulicama. Ovako jutros izgleda centar glavnog grada. Kante na svakom koraku su pretrpane, pa ljudi ostavljaju smeće i pored njih.

Na društvenim mrežama se dele brojne fotografije sa ulica glavnog grada Hrvatske koje su svakim danom sve više zatrpane smećem.

Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

„Krećemo da čistimo bolnice, vrtiće i škole“

„36 godina radim u ‘Čistoći’. Izvinjavam se građanima grada Zagreba. Hvala na podršci. Odluka radnika je da se štrajk nastavlja jer jučerašnji pregovori nisu uspeli. Ali od danas sve tri smene kreću čistiti po rasporedima smeće ispred bolnica, vrtića i škola da taj deo ne trpi i da radnici zahvale građanima“, rekao je u ime radnika „Čistoće“ Mumin Odžić novinarima.

Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

„Sam deo pregovora ne bih komentarisao. Pregovarački odbor je rekao radnicima da pregovori nisu uspeli. Pozivam Holding da dođu tu ili da pozovu predstavnike radnika na pregovore da se ova situacija razreši. Jer juče nisu dobili garancije da će zahtevi biti ispunjeni. 5 zahteva koji su ispunjeni prvi dan manje je vezano za materijalna prava. Pozivam gradonačelnika i Holding da sednemo ponovno jer očigledno je juče bilo malo previše loše komunikacije i prema novinarima i prema radnicima“, dodao je.

Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Radnik Čistoće: Dok naši zahtevi ne budu ispunjeni, nećemo odvoziti kućni otpad

U ime radnika Sabahudin Sedić u razgovoru za Radio Sljeme rekao je: „Juče je bio sastanak s Upravom nakon kojeg su radnici zaključili da nemaju poverenja u Upravu da će ispuniti njihove zahteve.

PROČITAJTE JOŠ:

Kamioni su danas izašli napolje jer smatramo da smo odgovorni prema građanima. No, što se tiče kućnog otpada, do daljeg sve stoji, dok Uprava ne ispuni naše zahteve“.

„Hajde da kažemo da radnici nisu prihvatili ponudu. Ono što je Uprava nama ponudila smo imali pre mesec dana. Oni nama nude samo ono isto što smo već dobili od njih, tih 700 kuna. Nama su glavni uslovi da se ispune koeficijenti. Dogovora nema nikakvih za danas, naznaka nema, što se tiče Uprave, ona zna šta želimo. Dok ne ispune naše zahteve, mi ne vozimo smeće.“

BONUS VIDEO: Gradska čistoća vraća uz pratnju policije albansku zastavu u Beogradu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar