Foto: Anđela Krstović/ Nova.rs

U martu ove godine svet su obišle fotografije i snimci stotine Ukrajinaca koji iz Gostomela, Buče i Irpina očajnički pokušavaju da stignu do Kijeva, a onda i do grance sa poljskom, kako bi pobegli od snažnog udara ruske vojske upravo na te gradove. Ipak, jedan prizor se izdvojio, a reč je o videu koji je nastao u martu ove godine, kada su Rusi granatirali i uništili most u Irpinu - jedini način za beg tamošnjih stanovnika. Reporteri Nove sada su obišli most koji je postao simbol borbe, otpora, ali i stradanja Ukrajinaca.

Obzirom da je ruska invazija na Ukrajinu 24. februara praktično krenula iz gradova koji se nalaze u neposrednoj blizini Kijeva, prvi su se na udaru našli Gostomel, Irpin i Buča.

Grafika: Slađana Đermanović

Civili su tada na sve moguće načine pokušavali da pobegnu i tako spase svoj, ali i živote voljenih ljudi. Iako je nebrojeno fotografija ogromnih gužvi na mostovima i graničnim prelazima nastao upravo u tom periodu jedan se izdvojio.

Most u Irpinu Foto: Anđela Krstović/Nova.rs

U pitanju je most u Irpinu, prvom gradu na koji se nailazi kada se iz Kijeva krene ka Gostomelu. Na stotine stanovnika Irpina, ali i susednih gradova, pokušavali su tada da pobegnu, a jedini put bio je most u Irpinu.

Most u Irpinu Foto: Anđela Krstović/Nova.rs

Ruski vojnici ubrzo su prozreli namere Ukrajinaca, a prvi na spisku za granatiranje našli su se mostovi. Tako je i ovaj u Irpinu uništen u martu, ali su očajni ljudi i preko ruševina prelazili do Kijeva.

Most u Irpinu Foto: Anđela Krstović/Nova.rs

Iz Irpina je u tom periodu evakuisano više od 2.000 ljudi, a Rusi su neretko pucali na civile, pri čemu je u jednom napadu poginulo njih osam – četvoročlana porodica, roditelji i dvoje male dece.

Evakuisano je više od 2.000 ljudi.

Most u Irpinu Foto: Anđela Krstović/Nova.rs

Grad Irpin od samog početka rata bio pod teškim granatiranjem ruskih snaga okupljenih u blizini. Stambena područja su devastirana, stanovnici proterani, a mnogi Ukrajinci – mladi i stari, neki u invalidskim kolicima, morali su da pređu težak put ispod slomljenog mosta i preko reke do Kijeva.

Opomena i poruka za budučnost

Reporteri Nove obišli su most u Irpinu koji sada za Ukrajince ima simboličko značenje. Čitavo područje i dalje je u ruševinama, a automobil koji je tokom granatiranja uništen nalazi se na istom mestu.

Most u Irpinu Foto: Anđela Krstović/Nova.rs

Više niko ne pokušava da se probije kroz ruševine i na taj način pobegne u bolje sutra, ali je srušeni most sada pretvoren u neki vid uspomena na one koji oslobođenje Irpinja i Buče nisu dočekali.

Most u Irpinu Foto: Anđela Krstović/Nova.rs

Kod samog mosta zatekli smo građevinske radnike koji su sada skoncentrisani na uklanjanje ruševina i izgradnju novog, ali je to proces koji će potrajati.

Automobil koji je u granatiranju spaljen i uništen, ostao je tu kao opomena za okupatore da Ukrajina uzvraća udarac, ali i za same Ukrajince – kao vera u pobedu u ovom ratu.

Na jednom od zidova koji su ostali netaknuti nalaze se poruke za ukrajinskog predsednika Zelenskog, što je česta pojava od početka ovog rata. Pored natpisa koji hvale lidera Ukrajine i pružaju podršku oružanim snagama, nalaze se i oni sa pogrdnim rečima upućenim čoveku koji sedi u Kremlju – Vladimiru Putinu.

Most u Irpinu Foto: Anđela Krstović/Nova.rs

Nedaleko od ovog zida, nalazi se onaj koji odaje počast i čuva uspomenu na sve one koji nisu preživeli stravične napade na Buču i Irpin.

Most u Irpinu Foto: Anđela Krstović/Nova.rs

Lokalne vlasti pozvale su sve koji znaju imena poginulih da ih na ploču sećanja i upišu, a ukrajinske zastave ponosno se vijore sa mesta koje simbolizuje veliku tragediju i stradanje ukrajinskog naroda.

BONUS VIDEO Donjeck i Harkov gradovi koji su najviše nastradali u ratu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare