Foto:Profimedia.rs

Šef Komiteta za odbranu ruske Državne dume Andrej Kartapolov rekao je danas da Duma radi na donošenju zakona kojim bi bilo regulisano delovanje privatnih vojnih kompanija.

Na pitanje novinara „Vedomosti“, Kartapolov je odgovorio: „Radimo na tome“.

Prema njegovim rečima, borci paravojne grupe „Vagner“ koji su bili u Rostovu na Donu nisu uradili „ništa za osudu“.

„Oni su sledili naređenja svojih nadređenih. Nikoga nisu uvredili, ništa nisu slomili. Nema pritužbi na njihov račun. Ako žele da potpišu ugovor sa ministarstvom odbrane, potpisaće ga. Ako neće, svako je slobodan da bira svoju sudbinu, uradiće nešto drugo“, rekao je on.

Kartapolov je, međutim, naveo da nije u potpunosti određena sudbina „Vagnera“, navodi moskovski list.

„Prvo morate da odlučite o ovome. Šta će biti sa Vagnerom? Koje će podele ostati? Hoće li uopšte opstati? Kako će se zvati? Kome će se pokoriti? Uostalom, pored onih jedinica koje su u zoni specijalne operacije, u ovoj privatnoj vojnoj kompaniji ima mnogo zaposlenih koji se nalaze na drugim mestima“, rekao je ruski zvaničnik.

PROČITAJTE JOŠ:

Na pitanje da li bi grupa „Vagner“ mogla da bude zabranjena, Kartapolov je rekao: „Zašto bi ih trebalo zabraniti? Ovo su, uostalom, pitanja za šefa Vagnera. Josif Visarionovič Staljin je rekao da deca nisu odgovorna za svoje roditelje. Onaj ko je digao bunu mora da odgovara“.

Kartapolov je rekao da je „Vagner“ trenutno najspremnija jedinica u Rusiji i da su toga svesni i predstavnici Oružanih snaga.

„Ako ih razoružate i rasturite, to bi bio poklon za NATO i Ukrajince. Ne treba to da radite“, naglasio je on.

Dodao je da Ministarstvo odbrane i Generalštab treba da razmisle kako da obezbede da se potencijal grupe „Vagner“ iskoristi „maksimalno, ali u miroljubive svrhe“.

„Moramo da promenimo rukovodstvo, da postavimo nekoga ko će biti lojalniji, konkretniji, ali i koga će borci poštovati“, poručio je šef Komiteta za odbranu ruske Dume.

BONUS VIDEO: Velikom vojnom paradom obeležen Dan pobede u Moskvi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar