U Splitu je danas obeležna 31. godišnjica osnivanja IX. bataljona HOS-a Rafael Vitez Boban Foto:Ivo Cagalj/PIXSELL

U Splitu je danas obeležena 31. godišnjica osnivanja IX. bataljona HOS-a Rafael Vitez Boban. Formalno obeležavanje godišnjice jedinice koja je osnovana na isti dan kad i fašistička tvorevina Nezavisna Država Hrvatska pretvorila se u veličanje NDH.

Na obeležavanju godišnice osnivanja jedinice koja je nosila naziv po ustaškom komandantu Rafaelu Bobanu govornici su bili ratni komandant ove jedinice Marko Skejo, predsednik Skupštine Splitsko-dalmatinske županije Mate Šimundić, bivši general HOS-a i saborski poslanik Domovinskog pokreta Ante Prkači, te Matko Raos kao izaslanik potpredsednika vlade i ministra dobrovoljaca Tome Medveda, prenosi Index.

Raos koji se pojavio kao izaslanik potpredsednika vlade je izjavio da bez 10. aprila 1941. (dana osnivanja Nezavisne Države Hrvatske) ne bi bilo ni današnje Hrvatske.

Inače ova izjava Matka Raosa je u direktnoj koliziji sa Ustavom Republike Hrvatske u čijim izvornim osnovama piše da se uspostavljanje državne suverenosti u Drugom svetskom ratu nalazi u odlukama Zemaljskog antifašističkog veća narodnog oslobođenja Hrvatske, a ne u proglašenju Nezavisne Države.

Marko Skejo je veličao pozdrav „za dom spremni“ za koji je rekao da nije izraz mržnje nego ljubavi prema domu i hrvatskom narodu.

Najskandalozniji govor je održao Ante Prkačin, zastupnik Domovinskog pokreta u Saboru Hrvatske. Prkačin je posebno pohvalio ozloglašenu ustašku jedinicu Crnu legiju.

„Kroz istoriju najvrednija hrvatska jedinica je ustaška Crna legija. Partizani su imali neke druge. Domobrani kažu da je najbolja 42. domobranska Vražja divizija. Međutim, rekoše Ante Prkačin je nacionalista jer je rekao da je Crna legija najbolja jedinica. Ja sam nacionalista. Ja sam ponosan i na junaštvo 9. Dalmatinske partizanske brigade s čijom se idejom ni najmanje ne slažem. Ja kao hrvatski nacionalista, meni je srce veliko“, ispričao je Prkačin, povezujući i upoređujući neuporedivo.

Skupu se obratio i Šimundić koji je naglasio da su „HOSovci bili za dom spremni i da su to i danas“.

BONUS VIDEO: Marko Skejo opet u Kninu klicao Za dom spremni


***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar