Danas je godinu dana od potapanja "Moskve", jednog od najmoćnijih ruskih ratnih brodova. Povodom godišnjice, Kijev je objavio snimak na kojem je prikazano lansiranje rakete Neptun kojom je potopljena "Moskva". Brod su pogodile dve rakete Neptun, a na slikama koje su objavljene prikazan je oblak crnog dima koji se izdiže iz broda. Povodom godišnjice, stigla je i ukrajinska reakcija.

„Ako me slušaju ronilački entuzijasti, posle pobede (u ratu) pozivam vas da posetite novo mesto za ronjenje u Crnom moru – podvodni muzej broda ‘Moskva’. Biću vaš vodič“, rekao je ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov.

Taj događaj, ocenjen kao jedan od najvećih poniženja u ratu, Rusija je pokušavala da prikrije odbijajući da otkrije broj poginulih.

„Potonuće ratnog broda je promenilo tok istorije, jer je počela lančana reakcija. Bio je to poslednji dan prevlasti ruske flote u Crnom moru“, dodao je ministar.

Aleksej Reznikov
Aleksej Reznikov Foto:REUTERS/Gleb Garanich

On je kazao da Ukrajina može da potopi i „još neki brod“, ali da bira pravi trenutak za to.

„Možemo ponuditi Rusima još jedno iznenađenje na moru, još jednu raketu za njihove brodove. Samo čekamo pravi trenutak“, naglasio je Reznikov.

Krstarica Moskva, ratni, vojni brod Moska
Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Nakon tog događaja, Zapad je počeo da donira Ukrajini moćnije rakete, poput Harpuna. Takođe, ruska vojska je „naterana“ da napusti Zmijsko ostrvo u Ukrajini.

Porodice mornara ne znaju ništa o svojim najbližima

Kada je reč o poginulima na brodu, poznati su identiteti samo nekolicine mornara. Dmitrij Škrebec, čiji je sin Jegor (20) tada ubijen, obećao je da će se izboriti za pravdu onih koji su poginuli.

Foto: EPN/Newscom / Newscom / Profimedia, Društvene mreže

Iako Rusija još nije objavila broj umrlih niti okolnosti koje su dovele do tragedije, pokreće krivičnu istragu protiv Škrebeca zbog njegovog protesta protiv „nesposobnosti komandanata“.

Naime, Škrebec je okrivio državni vrh za „okrutnu ravnodušnost“ prema poginulima.

„Sve se dogodilo u 14.20 po moskovskom vremenu, u severozapadnom delu Crnog mora. Desetine mornara i članova posade je poginulo, uključujući i mog sina. Brod je pogođen 13. aprila 2022. godine, ali je brod potonuo 14. aprila“, kazao je on.

Pročitajte još:

On je ocenio da brod nije trebalo da bude u blizini ratne zone sa stotinama vojnika.

„Putin više nije moj predsednik. Ne verujem ovom čoveku, on me je izdao. Smatram ga licemerom i izdajnikom moje otadžbine“, zaključio je Škrebec.

BONUS VIDEO Ukrajinski dron uništio je dva ruska patrolna broda u Crnom moru

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar