Ratni brod Moskva
Foto: REUTERS/Alexey Pavlishak

Ruska Crnomorska flota izgubila je noćas vodeći brod "Moskva", ali Rusija i Ukrajina imaju potpuno različite verzije kako se to dogodilo.

Rusija: Municija krstarice je detonirala 

Rusko ministarstvo odbrane potvrdilo je da je brod „ozbiljno oštećen“, ali u saopštenju ministarstva se navodi da je oštećenje izazvala eksplozija na brodu.

„Municija krstarice Moskva je detonirala usled požara na ratnom brodu. Plovilo je ozbiljno oštećeno. Cela posada je evakuisana. Uzrok požara se istražuje“, navodi se.

Ukrajina: Naše rakete su pogodile brod 

Sa druge strane, ukrajinska vojska tvrdi da je brod dug 186 metara pogođen njihovim projektilima „Neptun“.

Savetnik ukrajinskog predsednika, Oleksij Arestovič, potvrdio je preko Jutjuba da je napadnut ruski brod.

„Jako gori i sa ovako uzburkanim morem nemoguće je znati kada će moći da dobije pomoć“, rekao je on navodeći da je na brodu 510 članova posade.

„Rakete ‘Neptun’ koje štite Crno more, nanele su tešku štetu ruskom brodu“, rekao je ukrajinski guverner južnog regiona Odesa, Maksim Marčenko.

„Potvrđeno je da je raketna krstarica ‘Moskva’ danas otišla upravo tamo gde su je poslali naši graničari na Zmijsko ostrvo!“, napisao je na svom Telegramu nalogu.

Krstarica „Moskva“ – Od Sirije do Zmijskog ostrva 

Krstarica „Moskva“ učestvovala je u zarobljavanju 13 Ukrajinaca sa Zmijskog ostrva na Crnom moru, među kojima su bili i civili i vojnici.

Pročitajte još:

Mediji su preneli snimak poslednjeg razgovora ruskih vojnika sa pripadnicima ukrajinskih snaga koji su čuvali Zmijsko ostrvo, a koji je nastao nekoliko trenutaka pre ruskog napada.

Na snimku se čuje glas pripadnika ruske vojske, koji predlaže kapitulaciju, a zatim i ukrajinskog koji mu poručuje „da se je*e“. Ceo transkript razgovora možete pročitati ovde.

Prvobitne informacije koje je, između ostalih, objavio i predsednik Ukrajine Vladmir Zelenski, ukazivale su da je svih 13 Ukrajinaca ubijeno u napadu. Međutim, nekoliko dana kasnije utvrđeno je da su živi. Ukrajinska mornarica objavila da je pretragom ostrva utvrđeno da žrtava nije bilo, ali tvrde da su ruske trupe zarobile vojnike sa ostrva.

Osim Zmijskog ostrva, ovaj brod je odigrao ključnu ulogu i tokom ruske vojne kampanje u Siriji koja je počela 2015. godine.

Raketna krstarica „Moskva“, vodeći brod ruske Crnomorkse flote, konstruisana je ranih 1980-ih u tadašnjem SSSR-u. Prvobitno se zvala „Slava“, ali je kasnije preimenovana u „Moskva“. Glavno naoružanje broda su protivbrodske rakete P-1000 Vulkan.

BONUS VIDEO „Ruski ratni brodu, j*bi se“: Radio komunikacija ruske vojske sa braniocima Zmijskog ostrva

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare