Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Novi visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit zahvalio je danas svom prethodniku Valentinu Incku što je u BiH zakonski zabranio negiranje genocida.

Pročitajte još:

Posle preuzimanja dužnosti šefa OHR, Šmit je izjavio da je napredak društva moguć „samo uz refleksivan pristup vlastitoj prošlosti“, navodeći kao primer za to Nemačku, zemlju iz koje dolazi.

Rekao je da je Nemačka bila podeljena i da se padom Berlinskog zida ujedinila „bez pucnja“.

„Sve to ne bi bilo moguće bez pomoći Sjedinjenih Američkih Država, tadašnjeg Sovetskog Saveza, Francuske, Velike Britanije i drugih evropskih država“, kazao je Šmit.

Zahvalio im je na tome, dodavši da imaju isti cilj i u Bosni i Hercegovini.

Novi visoki predstavnik istakao je da će imati jednak odnos prema pravima svakog pojedinca i svakog naroda u BiH.

„Nećemo se baviti samo branjenjem granica i odbacivanjem ideja o pomeranju granica, već i prevazilaženjem granica“, zaključio je i pozvao na zajednički rad za bolji život.

Zakon o zabrani negiranja genocida, koji je Incko nametnuo 17. jula, dodatno je usložnio političku situaciju u BiH.

Narodna skupština RS je, kao odgovor na Inckove odluke, donela Zakon o neprimenjivanju odluke Visokog predstavnika, kao i zakon, kojim su predviđene zatvorske kazne za sve one koji RS nazivaju genocidnom i agresorskom tvorevinom.

Srpski predstavnici odlučili su da ne učestvuju u radu institucija BiH, pre svega, Predsedništva, parlamenta i Saveta ministara BiH.

BONUS VIDEO: Plitvička jezera

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare