Foto: Shutterstock

Šef nemačke agencije za sajber bezbednost otpušten je posle izveštaja o mogućim vezama sa ruskom obaveštajnom službom, saopštilo je nemačko ministarstvo unutrašnjih poslova.

Kako se navodi, ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer smenila je Arnea Šenboma sa mesta šefa agencije BSI, posle navoda koji su „narušili potrebno poverenje javnosti u neutralnost i nepristrasnost“ njegovog upravljanja, javila je nemačka novinska agencija dpa.

Šenbom je bio suosnivač grupe za sajber bezbednost, koja okuplja stručnjake iz javnih institucija i privatnog sektora.

Nemački mediji javili su da je jedan od članova te grupe kompanija koju je osnovao bivši agent ruskih obaveštajnih službi. Nemačka vlada je pre više od nedelju dana saopštila da detaljno istražuje te izveštaje.

PROČITAJTE JOŠ:

Pedesettrogodišnji Šenbom bio je šef nemačke agencije BSI od februara 2016. godine. Za sada nije rečeno ko će doći na njegovo mesto. Minstarstvo je navelo da je odluka o njegovoj smeni takođe u interesu 1.500 zaposlenih u agenciji i njihovoj sposbnosti da rade bez spekulacija oko kadrovskih pitanja, navela je dpa.

U Nemačkoj raste zabrinutost da bi ključna infrastruktura zemlje mogla da bude na meti Rusije zbog nemačke podrške Ukrajini.

BONUS VIDEO: Dan posle Putinovog osvetničkog napada: Širom Ukrajine odzvanjaju sirene za vazdušnu opasnost

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar