Foto: DMITRY AZAROV / KREMLIN POOL / S/SERGEY DOLZHENKO/SERGEY KOZLOV/SERGEI ILNITSKY

Ruske snage su nakon nekoliko meseci ponovo počele da brutalno granatiraju ukrajinsku prestonicu Kijev. Nije slučajno što napadi počinju sada, tik pred hladnu ukrajinsku zimu, i što su mete elektronske mreže, čijim uništavanjem bi Ukrajina mogla da ostane u mraku. Ali, postavlja se pitanje će "presecanje struje" i veće ratno iskustvo na snežnim terenima biti dovoljno za rusku pobedu?

Naime, kako su izvestile ukrajinske vlasti, Rusija je tokom granatiranja prošle nedelje i onog od jutros uglavnom gađala elektro mreže u Kijevu.

Takođe, slično su izgledali napadi i u ostalim gradovima. Zbog toga su se u javnosti pojavile spekulacije da Rusija ovakvim potezima direktno sabotira početak grejne sezone u Ukrajini.

Kijev

Ovu tezu potvrđuje i to što je ukrajinsko ministarstvo za energetiku pozvalo građane da smanje potrošnju električne energije u periodu od 17 do 23 časa.

Na isto je pozvao i ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski, koji je zatražio od Ukrajinaca da smanje korišćenje struje, a sve kako bi se smanjile redukcije.

„Zbog ruskog terora u nekim gradovima i regijama energetske kompanije moraju da smanje dovod električne energije“, kazao je Zelenski.

On ističe da se restrikcije struje mogu sprečiti tako što će svi Ukrajinci da troše manje struje u vreme kad se inače troše najveće količine električne energije.

Foto: Ukrainian Presidential Press Off / Zuma Press / Profimedia

Pored šestosatne uštede, dokaz da elektronska mreža Ukrajine ne može da se podnese ove napade jeste i to što prilikom svakog većeg napada na pojedine gradove, u njima nestane struja. To se dogodilo i tokom prethodnom napada na Harkov, Kijev i Lavov, u kojima nije bilo struje više od deset sati, piše Gardijan.

Rusi navikli da ratuju po zimi

Dakle, ukoliko se grejni ili elektro sistem i najmanje poremeti, predstavljaće ogroman problem po ukrajinske trupe.

Kako se borbe odvijaju na frontovima koji se uglavnom nalaze skroz izvan ili na obodima gradova, više je nego neophodno da trupe imaju elementarne uslove za život u kasarnama i objektima u kojima se nalaze. Ali, bez struje, grejanja i sličnih stvari njihovo ratovanje će biti umnogome otežano.

Ukrajinski vojnik Ukrajina rat
Ukrajinski vojnik Foto:REUTERS/Gleb Garanich

Sa druge strane, ovakvi uslovi za Ruse ne predstavljaju problem. Naime, snage Moskve su dobro istrenirane na ratovanje po najnižim temperaturama, čak i onima koje prelaze dvadeset podeoka ispod nule.

Uz to, trupe ruskog predsednika Vladimira Putina su dobro istrenirane i na borbu u močvarnim područjima, a tlo u Ukrajini po završetku sezone žetve postaje upravo to. U pitanju su meseci oblačnosti i hladnih temperatura, kiše i blata.

Kijev u panici, moli za PVO i još vojne pomoći

Upravo zbog ovih razloga tokom poslednjih dana sve su češći apeli ukrajinskih zvaničnika koji apeluju na Zapad da im pošalje još vojne pomoći i pre svega PVO sistema.

Pročitajte još:

Jer, PVO sistemi su se pokazali kao itekako efikasni u odbrani od ruskih granata. Tokom prethodnog napada, prošle nedelje uz pomoć ovih sistema onesposobljena je gotovo polovina ruskih dronova pre eksplodiranja.

Takođe, moćno oružje Zapada, poput američkog visokomobilnog artiljerijskog raketnog sistema HIMARS uticalo bi na to da Ukrajina stekne prednost na frontu.

BONUS VIDEO Ispovest građana Hersona o okupaciji i borbama

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare