Slovenija poplava Foto:Natasa Kupljenik/MI-PRESS / Shutterstock Editorial / Profimedia/TANJUG/ FOTO STA

Zbog obilne kiše, koja od četvrtka uveče pada, u nekim delovima Slovenije brojne vatrogasne snage rade celu noć. Prema podacima slovenske Uprave za zaštitu i spašavanje, u poslednjih 12 sati zabeleženo je više od 1.000 nesreća, a u pomoć su pristigli vatrogasci iz 168 vatrogasnih službi. Ljudi su morali da budu evakuisani iz tri kampa. Ponegde u Štajerskoj oglasile su se sirene upozorenja zbog opasnosti od poplava.

Zbog dugotrajnih pljuskova, koji će uzrokovati dalji porast i izlivanje vodotokova, Slovenska agencija za okolinu (Arso) izdala je crveno upozorenje za severoistočnu, severozapadnu i središnju Sloveniju, koje važi za danas do ponoći.

Vatrogasci su noću uglavnom ispumpavali vodu iz poplavljenih objekata, zaštitili nekoliko klizišta, uklanjali krhotine ispod mostova i spašavali potopljena vozila s poplavljenih puteva, navodi se u saopštenju Uprave Republike Slovenije za zaštitu i spašavanje.

Kako su napisali, zabeležili su 1.039 događaja i to u regionalnim središtima Celje, Kranj, Ljubljana, Maribor, Murska Sobota, Nova Gorica, Postojna, Ptuj i Slovenj Gradec.

U Severnom primorju najviše problema bilo je u Tolminu i Idrijsko-Cerkljanu, a kako je za Radio Slovenija rekao regionalni načelnik civilne zaštite Samo Kosmač, kuće su poplavljene, aktiviralo se nekoliko klizišta koja su zatrpala puteve, u Baškoj grapi morali su da evakuišu stanovnike dve kuće.

Žiri su odsečeni od sveta zbog pokrenutih lavina, rekao je za radio voditelj intervencije Janez Tratnik. Tokom dana očekuje se veće izlivanje reka.

Mnogi putevi su zatvoreni zbog posledica nevremena, poplava, nanosa peska i blata i odrona. Zatvoren je Gorenjski autoput, čvor Lesce prema Karavankama, te Gorenjski autoput, čvor Brnik prema Ljubljani.

Trenutno je zbog poplava i velikog broja zatvorenih puteva saobračaj na gorenjskom autoputu između Kranja i čvora Ljubljana – Brod dopušten i za vozila bez vinjete.

Zbog nevremena na području Opštine Idrija trenutno je u toku veći obim intervencija. Aktiviraju se klizišta, pojedini putevi su već poplavljeni, između ostalog neprohodan je put Idrija-Spodnja Idrija.

Neprohodni su ili slabo prohodni i neki okolni putevi, saopšteno je iz opštinske civilne zaštite. Mole se građani da napuste svoje domove samo u hitnim slučajevima.

Pročitajte još...

„A ako morate putovati, činite to pažljivo, prateći upute interventnih timova na terenu. Situacija se menja, očekuju se padavine, stoga pratite lokalne medije, putem kojih ćemo vas redovno informisati“, kazali su.

BONUS VIDEO Hrvatska meteorološkinja otkriva šta očekuje region: Vreme će i dalje biti nestabilno, morate da računate na ovu stvar

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar