Francuska neredi Foto:REUTERS/Gonzalo Fuentes

Širom Francuske održana su danas okupljanja građana ispred gradskih većnica protiv talasa nereda zbog ubistva tinejdžera alžirsko-marokanskog porekla.

U gradu Persan južno od Pariza, gde su izgrednici razbili prozore na gradskoj većnici i oštetili njenu fasadu, desetine lokalnih stanovnika osudile su nemire.

Francuska neredi Foto:REUTERS/Gonzalo Fuentes/Tanjug/AP Photo/Aurelien Morissard/REUTERS/Stephanie Lecocq/EPA-EFE/JULIEN MATTIA

To je jedno od desetine današnjih sličnih okupljanja građana širom Francuske. „Urbano nasilje poslednjih dana širom Francuske je neprihvatljivo“, rekao je gradonačelnik okupljenim građanima.

Policija je saopštila da je tokom noći uhapsila 157 ljudi, da su povređena tri policajca, dok je 300 vozila oštećeno u požaru, preneo je Rojters.

Pročitajte još...

To je znatno manje uhapšenih u odnosu na više od 700 uhapšenih prethodne noći i više od 1.300 u noći u petak. Rođaci ubijenog tinejdžera Nahela M. pozvali su na smirenost.

Njegova baka je u nedelju pozvala na prekid nereda i rekla da su izgrednici iskoristili Nahelovu smrt kao izgovor da izazovu haos.

Otkako je policajac u utorak ubio 17-godišnjeg Nahela M. zbog toga što navodno nije zaustavio vozilo, izgrednici su palili kuće i automobile, pljačkali prodavnice. Pariska predgrađa i Marsej na jugu su bili žarišta nereda.

BONUS VIDEO Francuska – Upali kolima u kuću gradonačelnika

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar