Foto: Xose Bouzas / AFP / Profimedia, Shutterstock

Generalni komesar Agencije UN za palestinske izbeglice (UNRWA) Filip Lazarini izjavio je danas da nema nameru da podnese ostavku nakon navoda da je nekoliko zaposlenih u toj Agenciji učestvovalo u napadu na Izrael koji je predvodio Hamas 7. oktobra, javlja Rojters.

Lazarini je ranije danas izjavio da je od ključnog značaja da ta agencija dobije nova sredstva od Evropske unije u roku od nekoliko nedelja zbog planiranog kopnenog napada Izraela na grad Rafa, gde su se sklonili mnogi civili, preneo je AP.

Humanitarna agencija UNRWA našla se na meti kritika zbog navoda da je 12 od 13.000 njenih zaposlenih u Gazi učestvovalo u napadima Hamasa 7. oktobra u južnom Izraelu.

POGLEDAJTE JOŠ:

UNRWA je odmah otpustila umešane, ali je više od 10 zemalja obustavilo finansiranje u vrednosti od oko 440 miliona dolara, što predstavlja skoro polovinu budžeta za 2024. godinu.

U toku su dve istrage UN o optužbama Izraela, ali Evropska komisija, treći najveći donator UNRWA posle SAD i Nemačke, zahtevala je posebnu istragu i želi da imenuje stručnjake da je sprovedu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar