Foto: Xose Bouzas / AFP / Profimedia, Shutterstock

Veliki međunarodni skandal potresa Ujedinjene nacije, odnosno Agenciju za pomoć i rad za palestinske izbeglice (UNRWA). Izrael je optužio pojedine članove ove organizacije da su direktno učestvovali u velikom napadu palestinske terorističke organizacije Hamas na izraelsku teritoriju. Iz tog razloga, brojne zemlje obustavljaju finansiranje agencije UN, a pokrenuta je i istraga protiv osumnjičenih.

Agencija Ujedinjenih nacija za pomoć i rad (UNRWA) otpustila je nekoliko zaposlenih nakon optužbi da su učestvovali u napadu Hamasa na Izrael. SAD i nekoliko drugih zemalja su obustavile finansiranje organizacije, koja zapošljava oko 13.000 ljudi u Gazi, jer se humanitarna katastrofa razvija u opkoljenoj palestinskoj enklavi.

U saopštenju koje je objavljeno, generalni sekretar UN Antonio Gutereš naveo je je da je otpušteno devet od 12 članova osoblja UNRWA koji optuženi za saradnju sa Hamasom.

Antonio Guteres Antonio Guterres
Antonio Guteres Foto: TANJUG/AP Photo/John Minchillo

„Svaki službenik UN koji je umešan u teroristička dela biće smatran odgovornim, uključujući i krivično gonjenje“, rekao je Gutereš, dodajući da predstoji nezavisna revizija. Međutim, on je pozvao zemlje da nastave finansijsku pomoć UNRWA, koja podržava dva miliona stanovnika Gaze koji zavise od „kritične pomoći za svakodnevni opstanak“.

Nakon ovih optužbi, devet zemalja je do zaključenja ovog broja zaustavilo finansiranje glavne agencije UN u Gazi.

„Navodna dela ovih članova osoblja moraju imati posledice. Ali, desetine hiljada muškaraca i žena koji rade za UNRWA, mnogi u nekim od najopasnijih situacija za humanitarne radnike, ne bi trebalo da budu kažnjeni“, dodao je Gutereš.

Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Šta je UNRWA

Agenciju UNRWA su osnovale Ujedinjene nacije nakon arapsko-izraelskog rata 1948. godine, kako bi pružile humanitarnu pomoć raseljenim Palestincima.

Agencija je pružila pomoć za četiri generacije palestinskih izbeglica. Takođe, najmanje 152 službenika UNRWA ubijena su u Gazi od početka rata između Izraela i Hamasa.

Za šta su optuženi članovi

Ni Izrael, ni UNRWA nisu precizirali prirodu navodne umešanosti zaposlenih u događaje od 7. oktobra, niti su precizirali broj zaposlenih koji su bili uključeni.

Međutim, izraelski zvaničnik je za CNN rekao da je Izrael podelio informacije o 12 zaposlenih koji su navodno umešani u napade 7. oktobra.

Generalni komesar UNRWA Filip Lazarini rekao je da je dobio „informacije o navodnoj umešanosti nekoliko zaposlenih“. Kako bi zaštitio sposobnost agencije da isporuči humanitarnu pomoć u Gazi, odlučio je da „odmah raskine ugovore ovih članova osoblja i pokrene istragu kako bi se utvrdila istina“, navodi se u saopštenju.

„Svaki zaposlenik UNRWA koji je bio umešan u terorističke akte biće smatran odgovornim, uključujući i krivično gonjenje“, dodao je on.

Pored navodne umešanosti osoblja u napad 7. oktobra, izraelske odbrambene snage su takođe navele da su objekti UNRWA korišćeni u „terorističke svrhe“.

Yahya Sinwar, Izrael Palestina rat Foto:EPA-EFE/ATEF SAFADI/EPA-EFE/MOHAMMED SABER/SOPA Images / Sipa Press / Profimedia

„Uprava za obaveštajne poslove sastavila je slučaj, inkriminišući nekoliko zaposlenih UNRWA za njihovu navodnu umešanost u masakr, zajedno sa dokazima koji ukazuju na korišćenje objekata UNRWA u terorističke svrhe“, navodi se u saopštenju IDF-a.

Hamas je u zvaničnom saopštenju objavljenom kritikovao odluku o raskidu ugovora sa zaposlenima i optužio Izrael da pokušava da potkopa UNRWA i druge organizacije koje pružaju humanitarnu pomoć u Gazi.

Kako zasad javnost nije upoznata kako su tačno zaposleni u UN učestvovali u napadu 7.oktobra, u većini zapadnih medija se spekuliše da su pružali logističku pomoć Hamasu, kao i odavali poverljive informacije.

Izrael Palestina rat Foto:

Burni odnosi Izraela i UN

Odnosi Izraela sa UN su poslednjih meseci pali na istorijski nizak nivo. Visoki zvaničnici UN bili su veoma kritični prema ratu Izraela u Gazi, u kojem je ubijeno više od 26.000 Palestinaca, prema zdravstvenim vlastima na toj teritoriji pod upravom Hamasa.
Izraelske diplomate su ljute zbog poziva UN na prekid vatre.

Ambasador Izraela pri Ujedinjenim nacijama Gilad Erdan, koji je tvrdio da prekid vatre „cementira Hamasovu kontrolu nad Gazom“, kritikovao je UN, napominjući da ratovi u Ukrajini, Jemenu i Siriji nisu izazvali istu reakciju.

Optužbe protiv UNRWA stigle su neposredno nakon što je najviši sud UN-a naredio Izraelu da odmah reaguje kako bi sprečio genocid u Gazi, iako je prestao da poziva na prekid vatre.

POGLEDAJTE JOŠ:

Izrael je optužio agenciju UN za antiizraelsko huškanje, što UNRWA poriče. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je 2017. pokušao da demontira ovo telo UN, rekavši da ga treba spojiti sa glavnom agencijom UN za izbeglice.

Prestanak finansiranja

Nekoliko zapadnih zemalja najavilo je suspenziju finansiranja UNRWA nakon optužbi. Američki Stejt department je saopštio da je „privremeno pauzirao dodatno finansiranje“ agencije. Kanada, Ujedinjeno Kraljevstvo i Nemačka su sledile ovaj potez, između ostalih.

Irska je saopštila da „ne planira da obustavi finansiranje vitalnog rada UNRWA u Gazi“.

Švajcarska, Nemačka i Holandija su među zemljama koje su pauzirale svoje finansiranje UNRWA.

Norveška vlada je saopštila da će nastaviti finansijsku podršku agenciji dok čeka rezultate istrage.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare