Foto: EPA-EFE/LENI KINZLI / HANDOUT

SAD su duboko zabrinute zbog izveštaja o zločinima i pogoršanja situacije u etiopskom regionu Tigraj, izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken.

„Snažno osuđujemo ubistva, prisilna raseljavanja, seksualne napade i druga izuzetno ozbiljna kršenja ljudskih prava od nekoliko strana u Tigraju o kojima je izvestilo više organizacija. Takođe smo duboko zabrinuti pogoršanjem humanitarne krize“, naveo je Blinken.

Blinken, čija je najnovija izjava najoštrija od nekog američkog zvaničnika od početka sukoba u Etiopiji, naveo je da odgovorni za zločine u Tigraju moraju da budu izvedeni pred lice pravde, zatraživši nezavisnu međunarodnu istragu navoda o kršenjima ljudskih prava.

SAD su pozvale na momentalno povlačenje vojnika susedne države Eritreje iz Tigraja i njemu susednog regiona Amhara. Od vlade Etiopije SAD su zatražile prekid svih sukoba u Tigraju i omogućavanje „neometane isporuke pomoći ljudima u Tigraju“.

Detalji o zločinima koje je etiopska vojska počinila nad stanovnicima Tigraja navedeni su u izveštajima američke agencije Asošiejted pres i međunarodne organizacije Amnesti internešenel.

Naglašavajući zabrinutost SAD, američka ambasadorka pri Ujedinjenim nacijama Linda Tomas-Grinfild pokrenula je pitanje humanitarne krize u Tigraju u nizu bilateralnih sastanaka sa članicama Saveta bezbednosti UN.

Zabrinutost je sve veća zbog sudbine šest miliona stanovnika Tigraja, posle izveštaja o do sada najžešćim sukobima snaga Etiopije i njenih saveznika sa pripadnicima Oslobodilačkog fronta naroda Tigraja, čiji su lideri nekada imali vodeću ulogu u vladi Etiopije.

Niko ne zna koliko hiljada civila je ubijeno od novembra kada je počeo sukob.

Predstavnici humanitarnih organizacija upozoravaju da je u Tigraju sve veći broj ljudi koji bi mogli da umru od gladi.

 

****

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar