Ivan Safronov
Ivan Safronov Foto: Press Service of Moscow City Court/Handout via REUTERS

Rusko tužilaštvo zatražilo je 24 godine zatvora za istraživačkog novinara Ivana Safronova, specijalizovanog za vojna pitanja, optuženog za veleizdaju, koji se nalazi u zatvoru od 2020. godine.

Zahtev tužioca izrečen je na suđenju u Moskovskom gradskom sudu 30. avgusta, dan nakon što je ruska istražna grupa Projekt zaključila da su optužbe protiv Safronova za veleizdaju „neosnovane“.

Uskoro se očekuje izricanje presude u tom slučaju. Zaključak Projekta zasnovan je na zvaničnim dokumentima optužbe protiv Safronova koje je grupa objavila 29. avgusta.

Istražitelji optužuju Safronova da je agentu češke tajne službe Martinu Larisu predao tajne materijale o prodaji ruskog oružja na Bliskom istoku članici NATO-a Češkoj 2017. godine i da je predao neodređene poverljive informacije agentu nemačke tajne službe Dmitriju Voronjinu.

Safronov je više puta negirao optužbe, a njegove pristalice su održale proteste u Moskvi i drugim gradovima tražeći njegovo oslobađanje.

Projekt je proučio dokumente o optužbama istražitelja i zaključio da nisu pronašli nijednog ruskog zvaničnika koji bi Safronovu mogao predati bilo kakav materijal ili informaciju koja bi se mogla definisati kao poverljiva. Štaviše, Projekt je saopštio da takođe nije mogao da pronađe nijedan dokaz koji bi dokazao da češki novinar Laris i nemački politički analitičar Voronjin imaju bilo kakve veze sa tajnim službama dve zemlje Evropske unije.

Čak i da su Laris i Voronjin bili agenti tajne službe, nema dokaza da bi Safronov mogao biti svestan toga, navodi Projekt i dodaje da istražitelji nisu uspeli da dokažu da je Safronov primio novac od dvojice imenovanih lica, dok su informacije koje su istražitelji pominjali kao tajne, javno dostupne na mreži.

Safronovu, koji je uhapšen u julu 2020, suđenje je počelo iza zatvorenih vrata početkom aprila. Ovaj 32-godišnji novinar, koji je izveštavao o odbrambenoj industriji za listove Komersant i Vedomosti, takođe je bivši savetnik šefa ruske svemirske agencije Roskosmos.

Organizacije za ljudska prava izdale su saopštenja u kojima traže oslobađanje Safronova i izražavaju zabrinutost zbog sve intenzivnijeg gušenja neslaganja u Rusiji.

***

BONUS VIDEO: Intervju osuđenog Britanca iz januara 2022.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar