Ove nedelje u podcastu Snaga uma na Nova.rs Miljana Nešković je ugostila kolumnistu i glavnog urednika Nova novina Ranka Pivljanina, a govorili su o specifičnostima novinarske profesije i novinarskog života koji često ostaju u drugom planu u očima javnosti, a imaju ogroman uticaj na to šta se piše, snima i plasira kao novinarstvo.

„Tijanić je definisao novinarsku profesiju kao dijagnozu. Taj kontinuirani stres i pritisak nisu dobri, otud i ta uvrežena priča da novinari umriu mladi. Retko ko doživi penziju. Međutim, sreća za ove današnje klince je da oni izgleda da ne obolevaju. Njima profesija nije dijagnoza. Oni to primaju nekako kao svaki drugi posao, čast izuzecima. S jedne strane je to dobro za njih, ali za profesiju nije“, rekao je Ranko Pivljanin u novoj epizodi podcasta Snaga uma, gde je objasnio da je pored političkih pritisaka, tu taj kontinuirani pritisak rokova, koji nikad ne prolazi: „Kaže se da se najbolji tekstovi pišu u cajtnutu, jer si onda fokusiran. To verovatno isto ima neko medicinsko objašnjenje“.

Dalje u razgovoru Ranko Pivljanin je istakao da se novinarstvo drastično promenilo na lošije onda kada su urednici prestali da bacaju tekstove novinarima i kada su počeli da objavljuju sve.

Pivljanin se osvrnuo i na kolege novinare koji su skoro ceo radni vek časno radili posao i onda se pod stare dane „prodali“, pustivši svu profesionalnu etiku niz vodu:

„Kao i u svemu što u životu čovek radi, i u novinarstvu treba izdržati do kraja. Možeš trideset godina da budeš ispravan i da sve poništiš. Posebno danas, dok nije bilo ovih medijskih sokoćala… Vi ako ukucate moje ime izađe vam trideset i kusur hiljada jedinica pretrage. Ti si izložen, svi mogu sve da provere. Ja imam decu, sinove. Ne bih voleo da me se stide, nemam drugog izbora nego da izdržim. Neki ljudi su odlučili drugačije. Po meni, ako to baš moraš da uradiš, onda to bar uradi ranije, ako je to motivisano utilitarnim momentima, novcem, privilegijama… Sad pod stare dane, vidimo to i pitamo se šta bi ljudima da se brukaju pod stare dane… “, istakao je novinar Ranko Pivljanin u novoj epizodi podcasta Snaga uma.

Pogledajte epizodu podcasta Snaga uma u kojoj je gostovao novinar Ranko Pivljanin.

Komentari

Svi komentari (1)