Avion SU-25 Foto:Not supplied / WillWest News / Profimedia

Ruski avion se srušio u Belgorodskoj oblasti u zapadnoj Rusiji samo nekoliko kilometara od ukrajinske granice, rekao je regionalni guverner Vjačeslav Gladkov.

„Avion Ministarstva odbrane srušio se u gradskom okrugu Valujski. Sada na licu mesta radi istražni tim i službenici Ministarstva za vanredne situacije“, napisao je rano jutros u Telegramu.

Pilot, koji se upravo vratio sa borbenog leta iznad ukrajinskog neba, katapultirao se iz aviona Suhoj Su-25, ali je Ministarstvo odbrane Rusije kasnije saopštilo da pilot nije preživeo.

Nije odmah jasno da li je avion pogođen udarom iz Ukrajine, ali rusko Ministarstvo odbrane tvrdi da je do pada došlo zbog „tehničkog kvara“, što je uobičajeno objašnjenje kada su njegovi ratni avioni oboreni.

Avion SU-25 Foto:Not supplied / WillWest News / Profimedia

„Posle izvršenog borbenog zadatka, avion Su-25 Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije srušio se pri povratku na svoj bazni aerodrom u Belgorodskoj oblasti. Pilot je poginuo… Prema preliminarnim podacima, uzrok nesreće je tehnički kvar“, saopštilo je ministarstvo.

Belgorodski okrug Valujski nalazi se uz granicu ukrajinske oblasti Harkov, a mapa nesreće uživo pokazuje da je avion zabio u zemlju blizu sela Orehovo, samo nekoliko kilometara od granice.

Mlaznjaci Su-25 iz sovjetske ere dugo su bili oslonac u ruskom arsenalu i korišćeni su za pružanje bliske vazdušne podrške trupama na terenu u Ukrajini.

Do nesreće u Belgorodu danas je došlo nekoliko dana nakon što je ruski sud osudio dvojicu optuženih na tri i po godine u koloniji strogog režima zbog zavere da sabotiraju železničku prugu u regionu koja je prevozila vojnu opremu i trupe na prve linije fronta.

Ovo su prve presude za sabotažu od početka ruske invazije, javili su mediji u utorak.

„Prema zločinačkoj nameri, takve akcije bi dovele do iskakanja iz koloseka, oštećenja vojne i železničke opreme, žrtava među vojnicima“, prenosi TASS.

PROČITAJTE JOŠ:

TASS je njih dvojicu identifikovao po prezimenima, ali nije naveo više detalja o njima.

Njihove osude bile su prve zasnovane na članu 231 ruskog krivičnog zakona o „sabotaži“ od početka, kako Rusija naziva, „specijalne vojne operacije“ u Ukrajini, navodi novinska agencija.

Blizina Belgoroda ukrajinskoj granici znači da je region dom nekoliko skladišta municije i terenskih kampova iz kojih se ruski vojnici mogu rasporediti u Ukrajinu. Kao rezultat toga, često je meta ukrajinske artiljerije i projektila koji nastoje da unište rusku vojnu opremu i preseku linije snabdevanja.

BONUS VIDEO: Putin o ratu u Ukrajini

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar