Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV, Anatolii Stepanov / AFP / Profimedia, Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia, AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia,EPA-EFE/SERGEJ BOBYLEV / KREMLIN POOL / SPUTNIK / POOL MANDATORY CREDIT

Ruski naftni magnat koji je bio bivši špijun i blizak šefu spoljne obaveštajne službe Vladimira Putina umro je pod misterioznim okolnostima u blizini Moskve, kažu izveštaji.

Vjačeslav Rovneiko (59), čovek sa dobrim vezama, ‘pronađen je bez svesti’ kasno uveče u svojoj kući u elitnom selu. Doktori nisu mogli da ga spasu, prema izveštaju lista Moskovski Komsomolets.

Okolnosti njegove prijavljene smrti su nejasne iako je istraga u toku. U izveštaju se navodi da „na njegovom telu nisu pronađeni znaci nasilne smrti“.

Rovneikova prijava smrti znači da će se pridružiti dugačkoj listi visokoprofilisanih ličnosti Kremlja koje su umrle pod misterioznim okolnostima u poslednjih godinu dana.

Veruje se da je bio špijun KGB-a iz doba hladnog rata koji je radio u Belgiji sa Sergejem Nariškinom, sada šefom SVR, ruske spoljne obaveštajne agencije. Takođe se navodi da je bio blizak milijarderu Genadiju Timčenku, koji se smatra jednim od Putinovih najlojalnijih oligarha.

Foto: Tanjug/Maxim Blinov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Rovneikov bivši poslovni partner bio je Leonid Djačenko, čija je tadašnja supruga Tatjana bila ćerka predsednika Borisa Jeljcina, prvog predsednika Rusije. Par je osnovao Urals Energi, jednog od nekoliko velikih naftnih igrača sa kojima je bio povezan. Kompanija je pokrenuta u Londonu 2005.

Takođe je imao poslovne interese povezane sa Britanijom, Belgijom, Luksemburgom i Kiprom, prema izveštajima, a 2006. je prijavljeno da je imao belgijski pasoš. Rovneiko je diplomirao na prestižnom moskovskom Institutu za međunarodne odnose MGIMO, školi za obuku špijuna i diplomata.

Ruske poslovne baze podataka prikazivale su bivšeg špijuna kao čoveka bez lica, a bio je poznat kao veoma tajnovit. Bio je oženjen koleginicom studentkinjom MGIMO Irinom (63), a njihov sin Nikolaj (40) radio je kao investicioni bankar u Londonu i studirao na Univerzitetu Kingston.

Desetine ruskih biznismena pronađeni su mrtvi od početka 2022. godine u nerazjašnjenim okolnostima.

Visoki zvaničnik ruske odbrane pronađen je mrtav nakon što je prošle nedelje pao sa prozora tornja.

PROČITAJTE JOŠ:

Marina Jankina (58) bila je ključna figura u finansiranju ilegalnog rata Vladimira Putina u Ukrajini kao šef odeljenja za finansijsku podršku Ministarstva odbrane Zapadnog vojnog okruga, koji je blisko umešan u invaziju diktatora.

Pre nego što se pridružila Zapadnom vojnom regionu, gospođa Jankina je radila u Federalnoj poreskoj službi, a takođe je bila i zamenica predsednika Komiteta za imovinske odnose Sankt Peterburga.

Izveštaji kažu da se radi o sumnji na samoubistvo, ali se to često navodi u takvim slučajevima u Rusiji pre nego što se sprovede bilo kakva istraga ili saznaju činjenice.

Nedelju dana ranije, general-major Vladimir Makarov – ruski general kojeg je Putin nedavno otpustio – pronađen je mrtav u mogućem samoubistvu.

26. decembra Pavel Antonov – najbogatiji poslanik ruske Dume (ruskog parlamenta) i Putinov kritičar – poginuo je u Indiji ispavši kroz prozor hotela. Njegov saputnik Vladimir Bidenov pronađen je mrtav u istom hotelu četiri dana ranije. Spisak broji još mnogo imena, a neka datiraju od početka ruske invazije na Ukrajinu.

BONUS VIDEO: Putin o ratu u Ukrajini

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar