Foto:Etienne TORBEY / AFP / Profimedia; Christina ASSI / AFP / Profimedia; Kostas Pikoulas / ddp USA / Profimedia;Maxim Ryzhkov / TASS / Profimedia

Od kada je ruski predsednik Vladimir Putin objavio delimičnu mobilizaciju 300.000 ljudi, kako bi napravio preokret na frontu u Ukrajini, veliki broj Rusa je napustio zemlju. Iako su ranije popularne destinacije bile Srbija, Dubai, Kazahstan, Truska, mnogi svetlu budućnost sada vide na Kipru, koji je postao utočište za one Ruse koji beže od neizvesnosti koju nosi rat u Ukrajini.

Kao najistočnija članica EU, Kipar je dugo bio omiljena destinacija za ruske kompanije i bogate pojedince zbog relativno lakog postupka imigracije i niskih poreza. Kada su ruski tenkovi ušli Ukrajinu, veliki broj pripadnika visokoobrazovane radne snage srednje i više klase pohrlio je u Kipar.

Foto:Christina ASSI / AFP / Profimedia

„Nismo videli nikakve znake preokreta u politici Kipra. Kipar ostaje jedno od najboljih mesta za imigrante iz Rusije, Ukrajine i Belorusije u celoj EU“, rekao je Oleg Rešetnjikov koji se preselio na ostrvo 2014. godine.

Prema njegovim procenama, do 50.000 ljudi se preselilo na Kipar od februara ove godine i to uglavnom Rusa i Ukrajinaca.

Mnogi Rusi koji su se već nastanili na Kipru, sa nestrpljenjem očekuju vesti od svojih najbližih koji upravo prolaze kroz pakao bekstva iz zemlje. Tako se Ruslan iz Larnake obradovao kada je od prijatelja dobio poruku da je uspeo da pređe u Kazahstan nakon trodnevnog čekanja na granici. Plašio se da bi obaveštenje iz registrature moglo da poremeti njegov plan da izbegne rovove u Ukrajini.

Foto: Kostas Pikoulas / ddp USA / Profimedia

„Moskva na Mediteranu“

Većina Rusa pokušava da se nastani u Limasolu, koji se ponekad naziva i „Moskva na Mediteranu“ ili „Limasolgrad“, gde se ruski jezik može čuti svuda. Iznenadni priliv migranata na proleće, doveo je do procvata tržišta nekretnina, kao i kompanija za iznajmljivanje automobila. Veliki broj mladih roditelja traži za svoju decu mesto u školama u kojima se govori engleski.

Kipar koronavirus
Kipar Foto:George Christophorou / Xinhua News / Profimedia

Oni Rusi koji su došli u toku leta, bili su prinuđeni da se stacinoiraju u Larnaki ili u Nikoziji.

„Već su postojali ozbiljni problemi sa stanovanjem kada sam došla: cene su se udvostručile, a oglasi za stanove bi nestali iz ponude za samo nekoliko sati“, rekla je Jevgenija Kornejeva (28), menadžerka u kompaniji za igre na sreću, koja je na Kipar došla iz Moskve.

„U Limasolu, najskupljem gradu na Kipru, srećom se smatra kada nađete dvosoban stan za manje od 2.000 evra“, dodala je ona.

Foto:Maxim Ryzhkov / TASS / Profimedia

Jevgenija je napustila Rusiju odmah po izbijanju rata, a u tome joj je pomogla kompanija za koju radi. Njen partner nije mogao odmah da dođe sa njom, pa je sve to uticalo na njeno mentalno zdravlje.

Foto:Christina ASSI / AFP / Profimedia

Rusi nisu jedini koji beže na Kipar

Rusi nisu jedini koji traže utočište na Kipru. Ostrvo ima i rastuću ukrajinsku zajednicu, sa najmanje 16.000 izbeglica koje su stigle od 24. februara. Pre rata, ruska i ukrajinska dijaspora su uglavnom koegzistirale bez problema, međutim od početka rata nastale su i tenzije.

PROČITAJTE JOŠ:

Glavni grad Nikozija, takođe je doživeo retku mešavinu proruskih demonstracija koje su kritikovale Kipar zbog podrške EU sankcijama i većim antiratnim skupovima koje su organizovali Rusi i Ukrajinci.

Kiparski predsednik Nikos Anastasijades je naveo istoriju invazije i okupacije svoje zemlje kao razlog za stajanje uz Ukrajinu, ali je takođe rekao da Kipar „nema ništa protiv ruskih građana“.

Foto:Etienne TORBEY / AFP / Profimedia

Neki ruski migranti kažu da su spremni da ostanu na Kipru, dok drugi na ostrvo gledaju kao na privremenu bazu pre nego što se presele u neku drugu zemlju u Evropi ili u SAD. Međutim, malo ko očekuje da će se vratiti u Rusiju.

BONUS VIDEO: Putin uveo ratno stanje: Uvod u totalni rat?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar