Evropska komisija zgrada
Evropska komisija zgrada Foto:EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Belgijska Vlada usvojila je paket reformi kojim radnici stiču pravo da isključe mobilne telefone i druge uređaje koje koriste za posao nakon radnog vremena, bez straha od odmazde poslodavca. Pored toga, usvojen je i predlog o "zdravoj radnoj nedelji", koja podrazumeva četiri dana rada, tri dana odmora.

„Proživeli smo dve teške godine. Ovim sporazumom postavili smo svetionik za ekonomiju koja je inovativnija, održivija i digitalnija. Cilj je da budemo u stanju da ojačamo ljude i preduzeća“, rekao je belgijski premijer Aleksandar de Kru.

Prema novim pravilima, frilenseri će takođe dobiti jaču zakonsku zaštitu, dok će zaposleni sa punim radnim vremenom moći da rade fleksibilne rasporede, ukoliko to zatraže od poslodavca.

Značajan deo novih reformi u Belgiji utiče na ravnotežu između poslovnog i privatnog života zaposlenih u javnom i privatnom sektoru.

Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Pored toga, zaposleni mogu od šefova da zahtevaju četvorodnevnu radnu nedelju, a ukoliko oni odluče da to odbiju, mora da postoji čvrsti zakonski okvir.

U praksi to znači 38-časovna radna nedelja, uz dodatni slobodan dan koji nadoknađuje duže radne dane. Radnici će takođe moći da zatraže promenljive rasporede rada, koji se mogu obnavljati svakih šest meseci. Minimalni otkazni rok za smene se menja, a kompanije sada moraju da dostave rasporede najmanje sedam dana unapred.

„Ovo bi koristilo onima koji žele da provode više vremena sa svojom decom“, navela je Vlada u saopštenju, dodajući da će predlozi biti posebno korisni za razvedene ili rastavljene roditelje koji dele starateljstvo nad svojom decom.

POGLEDAJTE JOŠ:

Ugasite telefone

U januaru su državni službenici koji rade za belgijsku saveznu Vladu dobili pravo da isključe radne uređaje i ignorišu poruke nakon radnog vremena bez odmazde od strane šefova.

Sada će svi belgijski radnici, uključujući i one u privatnom sektoru, dobiti isto pravo.

„Granica između posla i privatnog života postaje sve manja. Ovi neprestani zahtevi mogu naštetiti fizičkom i mentalnom zdravlju radnika“, ocenili su Vladini stručnjaci.

U praksi će se novi zakon odnositi na sve poslodavce koji imaju više od 20 zaposlenih. Od njih će se očekivati da pregovaraju sa sindikatima o pravu na isključivanje telefona u kolektivnim ugovorima.

BONUS VIDEO San zvani – kraća radna nedelja 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare