Foto: Tamara Marković/Nova.rs

Vlasti Severne Makedonije nedavno su odlučile da nedelju proglase neradnim danom. Ova praksa već se primenjuje u susednoj Crnoj Gori, a mnoge evropske države su odavno odlučile da na taj način pomognu svojim radnicima. Iako su građani Srbije navikli da kupovinu bez smetnji obavljaju nedeljom, mnogi se zalažu za ukidanje ove privilegije.

Pored Severne Makedonije, Crna Gora je ranije uvela zabranu rada nedeljom. Izmenama Zakona o unutrašnjoj trgovini crnogorske vlasti su odlučile da omoguće radnicima da nedeljom odmaraju, dok su Bosna i Hercegovina i Hrvatska pokušale da učine isto.

U Hrvatskoj se o ovom predlogu raspravljalo, ali konačne odluke nije bilo.

Krf, Grčka
Krf, Grčka, Foto: David Pick / Alamy / Profimedia

Države EU

Za razliku od Zapadnog Balkana, lista zemalja EU koje su ograničile rad je znatno duža. Među prvima je to učinila Austrija, gde je potpuno zabranjeno raditi nedeljom. Pored toga, Belgija, Kipar, Češka, Francuska, Nemačka, Mađarska, Island, Luksemburg, Holandija, Španija, Poljska i Velika Britanija imaju pravila, koja nalažu ko radi, a ko odmara nedeljom.

U Italiji se planira uvođenje zabrane, ali je trenutno pod znakom pitanja nakon što su ekonomisti izračunali da bi takva odluka zemlju mogla da košta više od deset milijardi evra.

POGLEDAJTE JOŠ:

Ostale članice EU uglavnom ne ograničavaju radno vreme.

Grčki model 

U ovoj zemlji već duže vreme na snazi je jasan model, koji predstavlja i šablon za mnoge države koje planiraju da uvedu zabranu rada nedeljom, a među njima je i Srbija. Uobičajeno radno vreme prodavnica u velikim gradovima je od devet ujutru do devet uveče, osim nedeljom, što je neradni dan. Isto pravilo važi i za supermarkete.

Zakon nalaže da postoje radnje koje su izuzete od ovog pravila, i rade tokom čitavog dana, uključujući i nedelju, a reč je najčešće o u turističkim područjima.

Tako stanovnici Grčke u kupovinu mogu dve nedelje pre Božića, kao i svake prve nedelje u vreme rasprodaja.

BONUS VIDEO Švedski recept za sreću – odmoriti na svakih 45 minuta 

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram