Foto: Printscreen/X/@JustLuai

U Jordanu je otvoren restoran, nazvan "7. oktobar", što je datum kada je militantni palestinski Hamas izvršio smrtonosni napad na jug Izraela, ubio oko 1.200 ljudi i oteo oko 240 talaca.

Restoran je otvoren u južnom okrugu Mazar, južno od grada Kerak u blizini jordanske strane ka Mrtvom moru, sudeći prema video snimku na društvenim medijima, navodi Tajms of Izrael ocenjujući da ime ugostiteljskog objekta navodno glorifikuje masakr Hamasa.

Video klip je u sredu uveče na platformi X (Tviter) objavio Dima Tahbub, bivši član parlamenta, pisac, politički analitičar i član Jordanskog muslimanskog bratstva, konzervativne islamističke organizacije.0

Tahbub je ranije izazivao kontroverzu jer je hvalio jordanskog vojnika koji je u masovnoj pucnjavi u gradu Beit Šemeš 1997. godine ubio sedam izraelskih devojčica, a šestoro je ranio.

Pročitajte još...

U dvominutnom video snimku, neidentifikovani muškarac spolja snima restoran pun posetilaca, kao i okruženje, a zatim ulazi u objekat, gde ga osoblje i mušterije „7. oktobra“ pozdravljaju. Snimak je izazvao burne reakcije u Izraelu, a lider opozicije Jair Lapid zatražio je da ga jordanski lideri osude.

„Sramno glorifikovanje 7. oktobra mora da prestane. Optužba i mržnja protiv Izraela izazivaju terorizam i ekstremizam, koji su doveli do brutalnog masakra 7. oktobra. Očekujemo da jordanska vlada ovo javno i nedvosmisleno osudi“, poručio je Lapid na društvenoj platformi X.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar