Foto: EPA-EFE/FRANCIS R. MALASIG

Jedan od najaktivnijih vulkana u blizini filipinske prestonice Manile počeo je da izbacuje sumpor-dioksid i vulkanski smog, zbog čega su vlasti danas odlučile da zatvore škole u pet gradova i desetine drugih naseljenih mesta i pozvale stanovništvo da ostane u zatvorenom prostoru.

Državni institut za vulkanologiju i seizmologiju na Filipinima saopštio je da je registrovao aktivnost vulkana Tal, koje je rezultiralo emisijom vulkanskih gasova, a upozorenje je na nivou 1 na petostepenoj skali.

Vlasti su obustavile danas nastavu u desetinama gradova u provincijama Kavite, Laguna i Batangas u blizini vulkana Tal, kao i u pet gradova u regionu Manile.

Izdato je upozorenje za avio-saobraćaj, da se izbegavaju letovi blizu vrha vulkana ,“jer pepeo i čvrsti fragmenti iznenadne eksplozije mogu predstavljati opasnost za letelice“.

Pročitajte još:

Vulkan Tal, visok 311 metara i smešten u živopisnom jezeru u provinciji Batangas u blizini Manile, je jedan od najaktivnijih vulkana na Filipinima, a nalazi se na ostrvu Luzon.

U januaru 2020. izbacio je stub pepela i pare visok čak 15 km, što je primoralo više od 100.000 ljudi na evakuaciju, uz desetine otkazanih letova pošto je pepeo leteo čak do Manile.

Filipini se nalaze u pacifičkom „vatrenom prstenu“, gde su vulkanske aktivnosti i zemljotresi česti.

BONUS VIDEO Jako nevreme pogodilo Grčku

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar