Aleksej Navaljni Foto: EPA-EFE/MOSCOW CITY COURT PRESS SERVICE HANDOUT

Nemačka je pozvala Rusiju da pruži „hitnu medicinsku pomoć“ zatvorenom ruskom opozicionom političaru Alekseju Navaljnom.

Portparol nemačke vlade rekao je da je stanje gospodina Navaljnog kritično jer se suočava sa nehumanim zatvorskim uslovima i samicama.

Portparol je rekao da nemačka vlada pokušava da pomogne Navaljnom, ali je to bilo teško zbog ruskog agresorskog rata protiv Ukrajine.

To dolazi nakon što je skoro 500 ruskih lekara potpisalo otvoreno pismo ruskom predsedniku Vladimiru Putinu u kojem ga pozivaju da spreči zatvorske vlasti da „zloupotrebljavaju“ Navaljnog, prenosi Skaj njuz.

Aleksej Navaljni Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

U pismu, lekari su izrazili „veliku zabrinutost za život i zdravlje“ gospodina Navaljnog i kažu da „odbijanje“ ruskih vlasti da obezbede neophodne lekove „direktno ugrožava“ njegov život.

Ranije ove nedelje, advokat gospodina Navaljnog, Vadim Kobzev, rekao je da je Navaljni dobio groznicu i jak kašalj.

Rekao je da je otvoreno pismo lekara imalo efekta, jer je Navaljni dobio antibiotike i da je njegovo stanje prestalo da se pogoršava. Ali u kasnijem ažuriranju, gospodin Kožev je rekao da „lekovi još nisu predati“ i da se Navaljni oseća isto kao i dan ranije.

Navaljni „namerno zaražen“

Saveznici gospodina Navaljnog rekli su da je kritičar Kremlja 31. decembra bio smešten u skučenu kaznenu ćeliju na 15 dana – 10. put da je tamo poslat u periodu od pet meseci, zbog navodnih prekršaja kao što je pranje lica u pogrešno vreme ili propustivši da zakopča zatvorsku uniformu.

Aleksej Navaljni Foto:EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Objavljujući na društvenim mrežama preko svojih advokata, gospodin Navaljni je rekao da su ga vlasti namerno zarazile stavljajući bolesnog čoveka pored njega kao „biološko oružje“.

Njegovi saveznici rekli su da je došlo do izbijanja gripa u zatvorskoj koloniji u kojoj se nalazi.

Njegova supruga Julija apelovala je na zatvorske vlasti u objavi na Instagramu, napisavši: „Jesi li ti čovek? Imaš roditelje i decu koji te čekaju kada se vratiš sa posla. Šta ti se vrti u glavi? Kako živiš, radujući se što si namerno zarazio čoveka, a ne lečiš ga i ne daješ mu nikakve lekove?“

PROČITAJTE JOŠ:

Otvoreni kritičar Kremlja

Gospodin Navaljni je već dugo otvoreni kritičar Putina. U martu je osuđen na devet godina zatvora nakon što je proglašen krivim za prevaru velikih razmera i nepoštovanje suda.

On je rusku invaziju na Ukrajinu nazvao „glupom“ i „izgrađenom na lažima“, dok je pozvao sugrađane da organizuju svakodnevne proteste.

Gospodin Navaljni je uhapšen u januaru 2021. nakon što se vratio u Rusiju iz Nemačke, gde se oporavljao od trovanja nervnim agensom.

Razboleo se na letu za Moskvu i kasnije je otkriveno da je otrovan novičokom tokom kampanje u Sibiru.

BONUS VIDEO: Rusi raketirali Kijev u novogodišnjoj noći – pogođen hotel u centru grada

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar