Zaporožje, nuklearna elektrana
Zaporožje, nuklearna elektrana Foto: Dmytro Smolyenko / Zuma Press / Profimedia/Zaporizhzhya NPP via YouTube/via REUTERS

Osoblje u okupiranoj nuklearnoj elektrani Zaporožje opisalo je BBC-ju da ih drže na nišanu, dok ruske trupe koriste elektranu kao vojnu bazu.

Invazione snage su zauzele ovu lokaciju, najveću nuklearnu elektranu u Evropi, početkom marta. Međutim, njome i dalje upravljaju ukrajinski tehničari. Moskva je nedavno optužena da koristi elektranu „kao štit“ dok njene trupe odatle lansiraju rakete ka obližnjim lokacijama.

U četvrtak je prijavljeno još granatiranja i šef UN je izdao novo upozorenje o borbama u blizini nuklearne lokacije „koje vode do katastrofe“. Sada je dvoje radnika govorilo za BBC o svakodnevnoj pretnji kidnapovanjima, kao i o strahu od „radioaktivne kontaminacije šireg regiona“ ili nuklearne katastrofe.

U južnom gradu Nikopolju nalazi se jedan od najopasnijih vidikovaca u Ukrajini. Na obali reke Dnjepar moguće je videti nuklearnu elektranu Zaporožje 16 km preko vode. To je mesto koje je doživelo teška granatiranja u poslednjih nekoliko nedelja, sa do 120 raketa prijavljenih u jednoj noći.

Dolaze iz pravca Enerhodara, grada u kojem se nalazi elektrana. Zauzvrat, Enerhodar i elektrana takođe su se našli pod teškom vatrom. UN-ov nuklearni nadzornik tvrdi da postoji „stvarni rizik od nuklearne katastrofe“ osim ako borbe ne prestanu i inspektorima se ne dozvoli pristup.

Ukrajina i Rusija krive jedna drugu. Slika je mutna, ali su rizici kristalno jasni.

„Moj radni dan je stalni stres“, kaže Svitlana koja se BBC-ju javlja putem SMS-a.

Ona i kolega Mikola sada mogu da koriste samo ruske SIM kartice i signal je veoma ograničen. BBC ne koristi njihova prava imena kako ih ne bi doveo u opasnost ovim tekstom.

Zaporožje, Ukrajina, rat
Foto: REUTERS/Stanislav Yurchenko

„Ne mogu da radim kao nekada“, kaže Svitlana.

„Poslednje nedelje nisam mogla ni da dođem na svoje radno mesto – opasno je“, rekla je.

„U subotu je došlo do granatiranja azotno-kiseoničke stanice što je izazvao požar. Nekim čudom su ljudi koji su tamo radili preživeli napad“, dodala je.

Još jedan stanovnik Enerhodara kaže da su cene u prodavnicama i apotekama sada četiri puta veće nego na teritorijama koje kontroliše Ukrajina. Dodaje se da postoji i nedostatak lekara. Većina bankomata je takođe zatvorena.

Svitlana radi u elektrani dugi niz godina i kaže da granate svakodnevno padaju blizu nje.

Zaporožje, nuklearna elektrana Foto: Sputnik / Profimedia

„Psihološka situacija je teška“, dodaje ona.

„Vojnici svuda hodaju sa oružjem i svi su zapravo na nišanu“, istakla je.

Rusija je optužena da je tamo bazirala oko 500 svojih vojnika. Nedavni snimci pokazuju kako se unutra voze vojna vozila, a Svetlana nema sumnje da se elektrana koristi kao vojna baza.

„Svakog dana se voze tamo-amo u svojim vojnim vozilima“, kaže ona.

„Svoju vojnu opremu postavili su tačno kod zgrada elektrane, kako bi onemogućili udar ukrajinskih oružanih snaga“, dodaje.

BBC je od Mikole dobio poruku sledećeg sadržaja: „Osoblje su sada taoci Rusa“. „Isključili su internet, ostavili su samo fiksne telefone, a hrana je dostupna samo u jednoj jedinoj trpezariji. Ostale su pretvorene u vojne baze“, dodao je.

PROČITAJTE JOŠ:

Ukrajina je zabrinuta da je Rusija počela da granatira područje koje zauzima kako bi pokušala da stvari lažni narativ: „Ukrajina vas napada – zato bolje glasajte da se pridružite Rusiji da bismo mogli da pustimo korene i da vas zaštitimo“.

Političari koje je postavila Moskva za region Zaporožja upravo su potpisali nalog da se referendum održi uskoro. Rusija je u prošlosti organizovala niz sličnih glasanja, pa je tako 2014. godine anektirala poluostrvo Krim.

„Zabranjen je pristup krovovima, tu su postavili osmatračnice. Zgrada za obuku je njihova kasarna“, rekao je Mikola.

„Sada se sve češće otimaju kadrovi upravo pri izlasku sa smene na kapiji“, dodao je. Nije poznato zašto dolazi do otmica, ali stanovnici smatraju da je to zastrašivanje od strane Rusa.

Svitlana i Mikola ističu da Rusi svuda ostavljaju smeće, ali kažu da osoblje i dalje može pravilno da nadgleda reaktor.

Hrihori Plachkov, bivši šef Državnog nuklearnog regulatornog inspektorata Ukrajine, kaže da su rizici „veliki“ sve dok Rusi kontrolišu elektranu u Zaporožju. On priznaje da bi Rusiji bilo potrebno dva do tri meseca da preusmere struju nazad u sopstvenu mrežu, ako im je to cilj.

Grad Enerhodar je deo južne linije fronta na kojoj su poslednjih nedelja bile najintenzivnije borbe. Međutim, još uvek ima malo pomeranja što sugeriše da će najveća nuklearna elektrana u Evropi nastaviti da izmiče iz ukrajinskih ruku.

BONUS VIDEO: Trenutak eksplozije u Vinici

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar