Zaporožje, Ukrajina, rat
Foto: REUTERS/Stanislav Yurchenko

Ruski okupatori su postavili raketne sisteme na području nuklearne elektrane Zaporožje i sa tog mesta gađaju Nikopolj, rekao je Petro Kotin, predsednik Energoatoma, na Telegramu nakon razgovora za ukrajinsku mrežu United News koji je prenosila televizija, prenosi Hina.

„Stanje (u elektrani) je krajnje napeto i napetost raste iz dana u dan. Okupatori dovoze tehniku, poput raketnih sistema kojima su već gađali drugu obalu reke Dnjepra i područje Nikopolja“, 80 km jugozapadno od Zaporožja, rekao je.

Po njegovim rečima, oko 500 ruskih vojnika još je u nuklearnoj elektrani. Oni „kontrolišu elektranu“, rekao je.

„Stanje je krajnje teško“

„Teško oružje (tenkovi, oklopna vozila), vojska, kamioni s oružjem i s eksplozivom i dalje su stacionirani u elektrani“, rekao je Kotin, ocenivši da je „nedovoljan“ pritisak kako bi otišli i kritikujući Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA), prenosi Index.hr.

PROČITAJTE JOŠ:

Glavni direktor agencije Rafael Grosi istaknuo je u četvrtak, vidi se iz saopštenja, da je „važno“ da IAEA uđe u nuklearnu elektranu kako bi obavljala „važne operacije bezbednosti i zaštite najveće ukrajinske nuklearke“. Agencija nije imala pristupa u nuklearnu elektranu od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara.

Elektrana je pod kontrolom ruskih snaga, ali ukrajinsko osoblje i dalje radi tamo, dodaje se u saopštenju, uz napomenu da je stanje „krajnje teško“ zbog „sve većeg pritiska na osoblje“. Grosi je istakao da „sve više strahuje“ zbog uslova u kojima rade radnici i zbog „uticaja takvih uslova na sigurnost elektrane“.

Godine 2021. elektrana je obezbeđivala 20 posto ukrajinske godišnje proizvodnje električne energije i 47 odsto proizvodnje ukrajinskih nuklearnih elektrana.

BONUS VIDEO: Trenutak eksplozije u Vinici

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar