Intervju ruskog predsednika Vladimira Putina sa novinarom Takerom Karlsonom do sada je pogledalo skoro 170 miliona ljudi, i to samo na društvenoj mreži "X". To je ujedno i prvi Putinov intervju od početka rata u Ukrajini i izazvao je burne reakcije u svetu. Priliku da da svoje mišljenje nije propustio ni osnivač ruskog demokratskog društva Peter Nikitin.

„Odgledao sam prvih 25 minuta jer to zahteva veliku psihofizičku i profesionalnu pripremu. Time se u Rusiji bave samo profesionalci, normalni ljudi se ne bave gledanjem i izjavama Putina, jer je postalo jasno da laže čim otvori usta“, kazao je Nikitin u emisiji Pokreni se.

Kako kaže normalan čovek ne može da poveruje da je na čelu jedne super sile „poludeli i totalno otkačen diktator“.

Petar Nikitin Foto: N1

On ocenjuje da je Putin opsednut istorijom Rusije, ali da za to ima svoju verziju.

„Ta njegova opsednutost izmišljenim istorijskim uvredama pokazuje da je to jedini razlog za ovaj rat. To se vidi i u njegovom pravdanju Hitlera. On se bukvalno poistovećuje sa Hitlerom – ‘Bio sam primoran da napadnem Ukrajinu, u to me je gurnuo Zapad. Ukrajina je bila nesposobna da putem kompromisa odustane od 30 odsto svoje teritorije koja je istorijski naša. To je ta logika. Čovek je otkačen i šovinista“, istakao je Niktin.

Putinovo poređenje sa Hitlerom pomenuo je i bivši ministar odbrane Dragan Šutanovac. On je platformi „X“ objavio post u kojem je podelio isečak iz pomenutog videa, koji je postavio savetnik ministra spoljnih poslova Anton Geraščenko.

Sa jedne strane to je smešno, kaže Nikitin, a s druge strane „taj čovek ima nuklearno oružje, što je vrlo zabrinjavajuće“.

Dodao je da je ovim intervjuom svet video sa kim ima posla.

„Sa čovekom koji eksplicitno koristi Hitlerove argumente sa početka Drugog vetskog rata, solidariše se s njim (Hitlerom), koji je, takođe, zapadnim silama bio primoran da napadne Poljsku“, kaže Nikitin.

Ceo video pogledajte na početku teksta.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare