Foto.Amos Ben Gershom/Israel Gpo / Zuma Press / Profimedia

Izraelska kompanija za napredne odbrambene sisteme Rafael razvija protivvazdušni odbrambeni sistem "Iron Beam", koju čini sistem laserskog oružja dizajniran za odbranu zemlje od projektila.

Kako prenosi Jutarnji list, nova tehnologija dosta liči na oružje koje se moglo videti u naučnofantastičnim filmovima poput Ratova zvezda i Zvezdanih staza. Ovaj inovativni sistem predstavljen je na „Singapore Airshow“-u 11. februara 2014. Sada je ponovo u fokusu zbog mogućnosti da bude primenjen u trenutnom sukobu s Hamasom.

Karakteristike „Iron Beam“-a

„Iron Beam“ bi trebao da postane šesti element izraelskog integrisanog sistema protivraketne odbrane, nakon sistema „Arrow 2“, „Arrow 3“, Davidove praćke i Gvozdene kupole.

„Iron Beam“ koristi laser za uklanjanje pretnji u vazduhu te predstavlja ekonomično i učinkovito rešenje – za razliku od raketa Gvozdene kupole koje su vrlo skupe.

Ovaj sistem može da funkcioniše kao samostalni odbrambeni mehanizam ili se može integrisati u širi sistem protivvazdušne odbrane.

U poređenju sa tradicionalnim presretačima projektila, „Iron Beam“ ima znatno niže troškove po hicu, neograničen kapacitet gađanja, smanjene operativne troškove i eliminiše rizik od pada krhotina presretnutog projektila na zaštićena područja.

PVO Gvozdena kupola Foto: EPA-EFE/ATEF SAFADI

Sistem je 2020. godine pokazao vrlo impresivan učinkovit domet do sedam kilometara, a sposoban je brzo da neutralizuje projektile, bespilotne letelice i minobacačke granate nekoliko sekundi nakon napada na cilj. Postoje i planovi za povećanje nivoa energije i ima potencijal da dostigne 100 kilovata ili više.

Uvođenje „Iron Beam“-a kao odgovor na sukob sa Hamasom

Ako „Iron Beam“ počne da se koristi aktivno u borbi, to će biti ključni potez Izraela u cilju ojačavanja svoje protivvazdušne odbrane usred sukoba s Hamasom koji je u toku. Ova nova tehnologija nije bila planirana za implementaciju još nekoliko godina.

Pročitajte još...

„Iron Beam“ i „Lite Beam“

Rafael razvija ukupno dva visokoenergetska laserska sistema: „Iron Beam“ i „Lite Beam“. „Lite Beam“ je presretač od 7,5 kilovata dizajniran za borbu protiv mini bespilotnih letelica (C-mUAV) i ciljeva na zemlji kao što su improvizovane eksplozivne naprave (IED) i neeksplodirana ubojita sredstva (UXO). Može da neutralizuje ciljeve s udaljenosti od nekoliko stotina metara do 2.000 metara. Prvi prototip „Lite Beam“-a već je dostupan.

S druge strane, „Iron Beam“ je laserski oružani sistem visoke energije (HELWS) od 100 kilovata. Dizajniran je za presretanje širokog spektra pretnji kao što su rakete, topništvo i minobacači s udaljenosti od nekoliko stotina metara do nekoliko kilometara.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare