Ovogodišnji dobitnici Nobelove nagrade za mir su Ales Bijaliacki iz Belorusije, ruska Organizacija za ljudska prava Memorijal i ukrajinska organizacija za ljudska prava Centar za građanske slobode.

Bijaliacki je beloruski građanski aktivista i bivši zatvorenik poznat po svom radu sa Centrom za ljudska prava „Viasna“. U zatvoru je od 14. jula 2021. godine zbog navodne utaje poreza.

Nakon imenovanja dobitnika predsednica Norveškog Nobelovog komiteta Berit-Rajs Andersen navela je kako laureati nagrade za mir predstavljaju civilno društvo u svojim zemljama.

„Oni već dugi niz godina promovišu pravo na kritiku vlasti i zaštitu osnovnih prava građana. Oni su uložili izuzetan napor da dokumentuju ratne zločine, kršenje ljudskih prava i zloupotrebu položaja. Zajedno pokazuju značaj civilnog društva za mir i demokratiju“, rekla je Andersen.

Za ovu prestižnu nagradu bilo je nominovano 343 imena, uključujući 251 pojedinca i 92 organizacije.

O dobitniku nagrade je odlučivao petoro članova Nobelovog komiteta.

Nobelovu nagradu za mir prošle godine dobili su borci za medijske slobode – Maria Resa sa Filipina, čijem portalu preti gašenje, i Rus Dmitrij Muratov, čijem listu je oduzeta licenca.

BONUS VIDEO Proglašenje Ani Erno za dobitnicu Nobelove nagrade za književnost

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare