Foto:Savo Prelević/Vijesti.me; EPA EFE Boris Pejović; Libertas.me; privatna arhiva; shutterstock

Mafija ima svoje pipke u svim sferama društva, to poslednjih meseci otkrivaju tajne poruke sa Skaj aplikacije, koje su u Crnoj Gori uzdrmale mnoge strukture. Ključni sektor u kom mafija, u ovom slučaju kavački klan koji predvode Radoje Zvicer i Slobodan Kašćelan imaju "svoje ljude", je bezbednost - policija i tajna služba. Tako su Skaj poruke, koje i u Srbiju i u Crnu Goru od Europola samo pristižu, pokazale kako su odbegli policajac Ljubo Milović, uhapšeni bezbednjak Petar Lazović i njegov otac Zoran, miks policije i službe, odavali tajne, štitili pripadnike klanova pred zakonom, obezbeđivali im podršku, ali i planirali likvidacije suparnika iz škaljarskog klana. Ali nisu Lazovići samo obećavali pomoć Zviceru i izražavali idolopoklonstvo prema Darku Šariću. Oni su predvodili odsek koji je sada poznat kao brutalni policijski kartel koji je na svirepe načine mučio najmanje pet uhapšenih ljudi.

Upravo je policija u službi mafije glavna tema petog i poslednjeg dela serijala „Crna Gora u Skaj porukama“, kojima se Nova prethodnih dana bavila. U prvom delu mogli ste da pročitate kako se „Lomiju“ (Milu Đukanoviću) pare od šverca cigareta nose na ruke, u drugom ko su kriminalci koji upravljaju državnom strukturom, u trećem kako „Tigar“ (Ranko Ubović) finansira izbore, u četvrtom o slepilu pravde koja u svojim redovima ima vojnike klanova, a u petom se bavimo onima od kojih je zapravo počelo – policajcima i bezbednjacima koji su svoje usluge ponudili šefovima klanova.

Ključna imena u ovom segmentu su otac i sin – Zoran i Petar Lazović, Ljubo Milović i nešto što se zove policijski kartel. Skaj prepiske u kojima oni sami otkrivaju čime se bave i kako krše zakon, prethodnih nedelja objavljivali su crnogorski portali Vijesti i Libertas.

Foto:EPA-EFE/BORIS PEJOVIC; privatna arhiva

Kad Zvicer „suši džigerice“, a policija planira likvidaciju suparnika

Glavne „zvezde“ Skaj prepiske zbog koje se crnogorska javnost nada da će Specijalno državno tužilaštvo (SDT) pokrenuti postupak jesu Lazovići i Ljubo Milović, koji su u konstantnoj komunikaciji sa Zvicerom, ali i u povremenoj sa Darkom Šarićem.

Protiv Petra Lazovića je već pokrenut jedan postupak, on se sumnjiči da je kao službenik Agencije za nacionalnu bezbednost, privremeno raspoređen u Sektor za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije (SBPOKK), radio za mafiju, umesto protiv nje.

Lazović je obuhvaćen i u još nekoliko predmeta SDT-a, a svi se odnose na rad za kavački klan. On se nalazi u pritvoru, a porodica je nudila jemstvo od čak 6,2 miliona evra, kako bi bio pušten da se brani sa slobode.

Radoje Zvicer Foto: Printscreen/SKY

U porukama o kojima smo imali prilike da čitamo, pruženi su dokazi kako su Lazović i Milović organizovali šverc cigareta i narkotika za potrebe kavačkog klana, nudili i obećavali uslige kavačkom klanu, ali i pretili suparnicima.

Tako je Petar Lazović uhapšenim pripadnicima škaljarskog klana poručio – „Zvicer će im sušiti džigerice na Njeguše“.

„Ja mislim da će ovaj Zvicer da vam je*e majku svima za ovo što ste ga ranili tu pred familijom, mislim da će džigerice da vam vadi, da suši na Njeguše“, piše on o situaciji kada je Radoje Zvicer ranjen u Ukrajini, a od sigurne smrti ga spasila supruga Tamara.

Ubrzo nakon toga Lazović obaveštava Zvicera da šef škaljarskog klana Jovan Vukotić izlazi iz pritvora, nakon čega je počela priprema za njegovu likvidaciju u kojoj direktno učestvuju Lazović i Milović.

Za to vreme, ranjeni i besni Zvicer šalje policijskim poslušnicima novu komandu – „mora da se završi do 1. septembra 2020. godine“.

Foto: detective-info.com.ua, MUP Srbije

Odmah, očekivano, reaguje Petar Lazović, navodeći da će od oca tražiti da se Vukotiću ukine policijsko obezbeđenje.

„Z će sjutra da traži da mu se makne policija”, piše Lazović, a „Z“ u ovoj konverzaciji je njegov otac Zoran Lazović, tada pomoćnik direktora Uprave policije za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.

„Moram ga riješiti kako mi oči u glavi stoje”, odgovara Zvicer, nakon čega ga Lazović poziva da iz Ukrajine dođe u Crnu Goru.

„Dođi da budeš s nama. Nama ne mogu prići lako, i da priđu, fasovaće. Znaš kakvi su momci, da su svi braća i da ova g…. mrze patološki… A da ćemo im zajedničkim snagama j…. mater, oćemo to sigurno. A ti se gore pazi, vidiš da svuđe ima špijuna i izdajnika“.

Jovan Vukotić je tog puta uspeo da preživi Zvicera i policiju koja za njega radi, ali je ubijen 8. septembra 2022. godine u Istanbulu, u automobilu u kom je bio sa trudnom partnerkom i njihovom maloletnom ćerkom.

Ljubo Milović Foto: Screenshot/skyaplikacija/libertas.me

Umesto 1. septembra 2020., Zvicer je svoj mračni naum ispunio 8. septembra 2022. Sve uz pomoć oca i sina koji rade za mafiju i Ljuba Milovića, koji se pominje i u optužnici srpskog Tužilaštva za organizovani kriminal (TOK), jer je od pripadnika srpske policije i Bezbednosno informativne agencije (BIA) tražio podatke o raznim licima i organizovao šverc cigareta i narkotika.

Petar Lazović je u pritvoru, Ljubo Milović u bekstvu, ali ko je Zoran Lazović, treća ključna ličnost iz ove priče?

„Z“ decenijama vedri i oblači Crnom Gorom

Stariji Lazović je karijeru proveo u crnogorskoj policiji, da bi 2015. godine prešao u Agenciju za nacionalnu bezbednost (ANB) kao jedan od visokopozicioniranih službenika.

Zoran Lazović Foto:Savo Prelević/Vijesti.me

Ipak, posle izvesnog vremena on dolazi na čelo Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije (SPBOK), u koji prelazi i njegov sin Petar.

Skaj prepiske i fotografije, koje je crnogorskim pravosudnim organima dostavio Europol, a objavio portal Libertas, pokazale su brutalnost ovog policijskog odreda, koji je zbog toga nazvan policijski kartel.

U transkriptima te komunikacije navodi se da su pripadnici ovog policijskog odseka pod komandom Mirka Banovića činili krivična dela torture nad uhapšenim licima.

Pored Petra Lazovića, među službenicima su se našli Predrag Jestrović, Jugoslav Raičević, Slobodan Mićković, Ivan Đoković, Ivan Stamatović, Željko Radunović, Dražen Miranović, Sead Luboder, Vuk Šuković, Momo Mirković, Mirko Đukić, Milorad Mitrović i Neško Jaredić.

Fotografije koje su oni razmenjivali pokazuju kako su uhapšene sa lisicama na rukama i prekrivenih lica držali u stanovima ili čak šumama. Oni su potom prebijani, gušeni, mučeni, policajci su koristili i mučenje strujom kao i pretnje i omalovažavanje.

POGLEDAJTE JOŠ:

Policajci su o „podvizima“ redovno obaveštavali šefove klanova, među kojima su Zvicer, Šarić, Veljko Belivuk i Marko Miljković.

„Ovaj mi umrije, pih“, samo je jedna od poruka koju je Petar Lazović poslao Zviceru, a nakon poruke stigla je fotografija kako lekari u Urgentnom centru ukazuju pomoć mladiću.

Mnogi su nakon objavljivanja Skaj dokaza i sami prijavili zlostavljanje od strane policije i o tome govorili za medije, a tužilaštvo je otvorilo postupak.

On je u toku, kao i onaj protiv Petra Lazovića, dok su sada sve oči uprte u glavnog specijalnog držanog tužioca Vladimira Novovića, koji se o prepiskama u kojima se spominju političari, biznismeni i druga bezbednosno interesantna lica nije oglašavao.

BONUS VIDEO Milatović o cilju buduće politike Crne Gore

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar