Radoje Zvicer i Ljubo Milović Foto:detective-info.com.ua/Screenshot/skyaplikacija/libertas.me

Grupa okupljena oko begunca sa policijskom značkom, Ljuba Milovića, navodno je godinama krijumčarila kokain iz Južne Amerike u Evropu, a istražitelji su došli do dokaza da su prošvercovali najmanje tri tone skupocenog belog praha.

Droga je ka Evropi išla i iz barske luke, ali i preko Antverpena, Nemačke i Turske.

Dokaze o tome crnogorskim istražiteljima dostavio je Europol, sa kompletnim transkriptima razgovora vođenih preko kriptovane Sky ECC aplikacije.

Analizirajući te dokaze, Specijalno državno tužilaštvo (SDT) utvrdilo je da je Milović u taj kriminalni posao uvukao više kolega – aktivnih i bivših policajaca, uglavnom svojih kumova i prijatelja.

Foto: Screenshot/skyaplikacija/libertas.me

Svi oni su, kazao je sagovornik “Vijesti”, imali precizne uloge u klanu. Navodno, neki su bili zaduženi da, koristeći službena ovlašćenja, proveravaju jesu li im na tragu kolege koje časno rade, alarmiraju ako naiđe opasnost.

Drugi su pak zaduženi da umrežavaju one koji su im bili potrebni za stavljanje prljavog novca u legalne tokove.

Prema istim informacijama, pripadnici policijskog narko-kartela gotovo svakodnevno su se sastajali u jednom lokalu u podgoričkom naselju Zabjelo. Njihovi međusobni, ali i kontakti koje su ostvarivali sa drugima, evidentirani su tokom višemesečne istrage.

Jedan od sagovornika “Vijesti” rekao je da je utvrđeno i gde su i “na čije ime sakrivene” luksuzne nekretnine članova policijskog narko-kartela, koje nisu mogli kupiti od plata.

Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Petoricu poslali u Spuž

Sutkinja za istragu podgoričkog Višeg suda Suzana Mugoša odredila je juče pritvor četvorici uhapšenih u velikoj akciji SDT i Specijalnog policijskog odeljenja (SPO) – Kotoraninu Mileti Ojdaniću i nekadašnjem policijskom specijalcu Vladimiru Bajčeti, inspektoru za droge kotorske policije Milanu Popoviću i Podgoričaninu Tihomiru Adžiću.

Dan ranije u ćeliju je poslat pripadnik Potražne jedinice podgoričke policije Goran Stojanović.

Branilac Bajčete advokat Aleksa Stanković kazao je “Vijestima” da je njegov klijent i pred sutkinjom negirao izvršenje krivičnih dela koja mu se stavljaju na teret.

Savetnica za odnose sa javnošću Višeg suda Marija Raković saopštila je “Vijestima” da je sutkinja Mugoša prihvatila predlog SDT-a i odredila pritvor osumnjičenima.

Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Prethodno, specijalni tužilac predložio je sudu da osumnjičenima odredi pritvor zbog opasnosti od bekstva, uticaja na svedoke i saučesnike koji su u bekstvu, ali i zbog naročito teškog načina izvršenja krivičnog dela. Portparol SDT-a, tužilac Vukas Radonjić, saopštio je juče “Vijestima” da je pritvor određen petnaestorici okrivljenih:

”R. Z., Lj. M., I. S., N. B., M. N., B. J., M. M., A. K., D. M., F. Z., I. N., M. O., M. P., V. B. i T. A., za krivična dela stvaranje kriminalne organizacije, neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, pranje novca, izazivanje opšte opasnosti i nedozvoljeno držanje oružja”, saopštio je Radonjić.

U toj kriminalnoj ekipi, osim uhapšenih Ojdanića, Bajčete, Popovića, Adžića, Stojanovića i Milovića, navodno je i šef organizovane kriminalne grupe “Kavači” – Radoje Zvicer.

Policajci begunci

Načelnik SPO Predrag Šuković pre dva dana novinarima je rekao da je među 17 osumnjičenih velika većina sadašnjih i bivših službenika Uprave policije.

Objasnio je da je u akciji, koja će se nastaviti i narednih dana, uhapšeno pet osumnjičenih, da su neki od ranije u bekstvu, a neki već u zatvoru zbog drugih krivičnih dela.

Pripadnici njegovog tima i juče su tragali za kolegama koji su obavljali zadatke organizatora kriminalne grupe, zloupotrebljavajući službeni položaj u korist klana.

POGLEDAJTE JOŠ:

Sagovornik iz istrage rekao je juče za “Vijesti” da je odbjegli policajac Ivan Stamatović bio takozvani šef trezora u policijskom narko kartelu.

”On je određivao koliko će novca dobiti koji policajac, u zavisnosti od ‘pružene usluge’”, rekao je jedan od izvora.

Stamatović je nekadašnji komandir podgoričke policije, a bio je pripadnik Tima za podršku Sektoru za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, dok je na čelu tog policijskog odseka bio Zoran Lazović.

Osim za njim, i juče je, na više lokacija, tragano za suspendovanim policajcem Nebojšom Bugarinom, ali i za Cetinjaninom Božidarom Bobom Jabučaninom, Podgoričaninom Aleksandrom Klikovcem.

BONUS VIDEO Pokušaj ubistva Radoja Zvicera u Kijevu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar