Foto: Savo Prelević/Vijesti; EPA-EFE/BORIS PEJOVIC; Shutterstock, Logo/SKY

Skaj komunikacija predstavlja pravno valjani dokaz jer je dobijen putem međunarodne pravne pomoći od Francuske, a što je potvrdio tamošnji Kasacioni sud. To je juče konstatovalo specijalno veće sudije Nenada Vujanovića, u nastavku suđenja protiv Stefana Kovača, optuženog da je kao pripadnik kriminalne organizaciji imao zadatak da ubije Dejana Kašćelana u Beču 2020. godine, pišu Vijesti.

„O ovom dokazu sud je već ranije doneo odluku da se provede kao dokaz. Skaj komunikacijama ne dovodi u pitanje pravo na privatnost. Francuski Kasacioni sud je doneo odluku da je ovaj dokaz pribavljen u skladu sa zakonom i da nisu povređena osnovna ustavna načela koja su propisana međunarodnim pravom“, kazao je sudija.

Osim toga, isto veće juče je prihvatilo predlog branioca okrivljenog, advokata Damira Lekića – da se iz spisa predmeta izdvoje kao pravno nevaljani dokazi sadržina mobilnog telefona Kovača.

Pročitajte još:

Sudija Vujanović konstatovao je da je šifra za kriptovani telefon dobijena mučenjem Kovača od pripadnika Uprave policije, zbog čega je takav dokaz pravno nevaljan.

„Iz odbrane Kovača, skaj komunikacija i medicinska dokumentacija ukazuju na to da je optuženi pod mučenjem i nečovečnim postupanjem otključao telefon. Sve dalje što je proizašlo, nastalo je kao pravno nevaljan dokaz zbog toga“, rekao je sudija.

Lazovićeva šifra

Iako pojedine skaj komunikacije nisu deo sudskog predmeta za Kovača, sudija je rekao da su one važne radi identifikacije.

Osim audio-poruka, sud je izvršio uvid i u fotografije.

„Postoji sumnja da je poruke slao Petar Lazović pod šifrom BTN LN 8. Ovo je grupni čat na kojem su poruke razmjenjivane sa Radojem Zvicerom i Ljubom Milovićem“, kazao je sudija.

Na jednoj od prikazanih fotografija je Miloš Marković, osumnjičen za teško ubistvo. Na prikazanoj fotografiji je i Kolumbijac, kojem se sudilo u Višem sudu u Podgorici zbog optužbi da je u Crnu Goru došao da bi obavio plaćeno ubistvo…

„Bolje ti je da pričaš; koja je šifra“, čuje se glas koji je pretio Kovaču.

Saopšteno je da postoji sumnja da je Ljubo Milović komentarisao fotografiju Miloša Markovića: “Eto ga kao prase rokće”.

„Pevaj Kovač, mamicu ti“, jedna je od prijetećih poruka.

„J…m mater svima škaljarcima“.

“Škaljarci, duboka vas jama čeka, duboka metar a dugačka kilometar”.

Sudija je naveo da postoji sumnja da je Radoje Zvicer napisao poruku: „Zamalo da stradamo od Alana Taipovog“. (Alan Kožar).

U audio-poruci čuje se pesma praćena zvucima harmonike, a u sudu tvrde da se slavilo ubistvo Kožara, jednog od visokopozicioniranih članova njima suprotstavljenog škaljarskog kriminalnog klana.

„Idemo da koljemo Turke, ekstreme, iz Bijelog Polja, Rožaja, Bara…“ „Idemo Lazovići, Milovići, Zviceri, deri bre po Crnoj Gori“.

A potom se čuje se glas Ljuba Milovića: „Da se legitimišem Ljubo Milović, pa neka hapse, neka otvaraju telefon“.

Advokat Damir Lekić kazao je da taj dokaz govori sam za sebe, ali i da više niko ne može da kaže da se to ne dešava: “Postoji određena grupa policajaca koji nisu postupali po zakonu”.

Tužiteljka Jelena Protić objasnila je da je kompletna dokumentacija predmet analize, da je zbog mučenja formiran predmet u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici i da je, prema njenim saznanjima, još u fazi izviđaja.

„Prikupljaju se svi podaci, identitet i okolnosti koje su značajne za taj postupak“, navela je tužiteljka.

Sudija je rekao da se ti dokazi moraju provesti kako bi se prikazale metode policijskog mučenja.

Suđenje se nastavlja 18. septembra.

Sudija Vujanović rekao je da se ti dokazi moraju provesti kako bi se prikazale metode policijskog mučenja“…

„Džon Goti“ i maltretiranje

Kovač je optužen da je kao pripadnik kriminalne organizaciji koju je formirala osoba sa pseudonimom Džon Goti, a koja je imala zadatak da ubije Dejana Kašćelana u Beču 2020. godine.

Apelacioni sud Crne Gore ukinuo je prvostepenu presudu, nakon čega je sudski proces krenuo iz početka.

Okrivljeni Kovač, u svojoj odbrani na glavnom pretresu, tvrdio je da je nakon lišenja slobode u blizini graničnog prelaza, bio psihički i fizički maltretiran od strane službenika Uprave policije – specijalnog policijskog tima, koji su ga udarali po glavi i tijelu, stavljali mu kesu na glavu kako ne bi mogao da diše.

Rekao je da je u Beč otišao da radi, a ne da ubija…

BONUS VIDEO: Procurela Skaj prepiska Miloša Medenice o Lazovićima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar