Foto: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO EPA-EFE/GRIGORY SYSOEV/SPUTNIK/KREMLIN, Shutterstock

Ionako visoke cene hrane mogle bi dodatno da skoče nakon što je Vladimir Putin obustavio isporuku žitarica iz Ukrajine. Putin je srušio kompletan dogovor o žitnom koridoru nakon što je optužio Britance da su pomogli Ukrajincima u izvođenju napada bespilotnim letelicama na Crnomorsku flotu u subotu.

Britansko ministarstvo obrane saopštilo je da Kremlj „prodaje lažne priče“ kako bi odvratili pažnju od katastrofalne invazije. Neimenovani vladin izvor za britanski Telegraf je izjavio:

„Ukrajina je jedan od najvećih izvoznika pšenice i žitarica u svetu. Ako ograničite izvoz te robe, cena robe raste i to se oseti u celom svetu. Imaće uticaja.“

Vladimir Putin Foto: Sergei Karpukhin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Dejvid Laborde, viši naučni saradnik na Međunarodnom institutu za istraživanje politike hrane, rekao je za Telegraf da bi cena pšenice mogla da poraste za 10 posto kada se tržišta otvore u ponedeljak, te da će se učinci odluke osećati u celom svetu još mesecima.

“Hrana je već skupa, a ovo će je poskupeti“, ističe on.

Rusko ministarstvo obrane iskoristilo je napade bespilotnih letelica na svoju pomorsku bazu u Crnom moru u Sevastopolju kao opravdanje za povlačenje iz sporazuma o žitu, koji je UN opisao kao „svetionik nade“ koji bi opskrbio siromašne zemlje hranom.

Foto:EPA-EFE/YAHYA ARHAB/Shutterstock/EPA-EFE/STR

„Akcije ukrajinskih oružanih snaga, koje predvode britanski stručnjaci… znače da ruska strana ne može garantovati sigurnost civilnih brodova za suvi teret“, navela je Rusija.

POGLEDAJTE JOŠ:

Samo je jedan minolovac oštećen u napadu dronom, saopštilo je rusko ministarstvo obrane, iako nepotvrđeni izveštaji govore da je pogođen Admiral Markov, vodeći brod Crnomorske flote.

Ruski portparol takođe je sugerisao da je Kraljevska mornarica odgovorna za eksploziju gasovoda Severni tok u Baltičkom moru prošlog meseca – tvrdnju koju je Vlada Ujedinjenog Kraljevstva opisala kao „izmišljenu priču koja više govori o stanju ruske vlade nego o Zapadu.“

Ukrajinska vlada optužila je Rusiju da pokušava da ucini svet povlačenjem iz sporazuma.

BONUS VIDEO Bajden ne veruje Putinu: Zelenski oštro zapretio Rusima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare