Dragan Primorac Foto:Ivo Cagalj/PIXSELL

HDZ-ov predsednički kandidat Dragan Primorac istakao je danas na 21. Opštem saboru HDZ-a da neće dopustiti uništavanje Hrvatske, vređanje hrvatskog čoveka i "svega dobrog što smo napravili", poručivši aktuelnom predsedniku Zoranu Milanoviću kako mu je vreme da ode.

Podršku Primorcu je u uvodnom obraćanju dao i premijer i predsednik HDZ-a Andrej Plenković, rekavši kako mu je drago što je s njima.

„HDZ je uz tebe i očekujemo pobedu,“ naglasio je Plenković. Primorac je istakao da je u kampanju prvenstveno krenuo kao čovek koji ne može posmatrati podele, razdor i neistine, te kao čovek koji je trenutno predsednik RH, ali koji ruši dostojanstvo naše domovine u Hrvatskoj i inostranstvu.

„Nisam mogao da gledam šta se dešava, odazvao sam se pozivu Andreja Plenkovića i svih vas jer vidim Hrvatsku koju treba voleti delima. Hrvatsku treba voleti snagom znanja, mudrošću vođenja. Hrvatsku treba voleti poštovanjem svakog čoveka, a Milanović to nije činio i zato je vreme da ode. To mu je današnja poruka,“ rekao je Primorac.

Primorac: Branitelji će mi biti trajna inspiracija

Naglasio je kako je u bitku za predsednika Republike krenuo jer neće dopustiti uništavanje Hrvatske.

„Biću predsednik koji će se boriti za bolji život i standard svakog čoveka, za dostojanstvo hrvatskog branitelja, za jaku i snažnu Hrvatsku vojsku, za naše partnerstvo s NATO-om i EU, za snažnu borbu protiv korupcije, snažno zdravstvo, domoljublje“, rekao je.

Dodao je da će kao predsednik snažno sarađivati s vladom. Naglasio je kako će jedna od prvih stvari kada uđe na Pantovčak biti vraćanje biste prvog hrvatskog predsednika Franje Tuđmana na mesto gde mu pripada – među hrvatske velikane, a za šta je dobio veliki aplauz.

Milanoviću je poručio i da Hrvatska nije slučajna država kako ju naziva. „Ako je nešto slučajno u svemu ovome, Zorane Milanoviću, slučajan si ti kao hrvatski predsednik, koji si slučajem na tom mestu danas“, poručio je Primorac svojem protivkandidatu.

Dodao je da je Milanović omalovažio Hrvatsku vojsku jer načelniku Glavnog štaba OS Tihomiru Kundidu nije dozvolio da na saborskom Odboru za obranu kaže istinu te mu je zbog toga vreme da ode, da „ode u prošlost kao bivši hrvatski predsednik“.

Dragan Primorac je istakao i da će mu branitelji kao novom predsedniku Hrvatske biti trajna inspiracija te da će tražiti da i poslednja žrtva Domovinskog rata bude identifikovana. Naveo je i da će kao hrvatski predsednik od Srbije i Crne Gore tražiti da dostave sve podatke o masovnim stratištima koje još uvek kriju. „Ako ne, otežaću im ulazak u EU,“ poručio je.

Jandroković: Moramo prekinuti ovaj način predsednikovanja

Predsednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković rekao je da opozicija – predvođena neustavnim predsednikom, koji krši hrvatski Ustav i postavlja se iz lagodne pozicije kao vođa opozicije – kontinuirano pokušava obmanuti hrvatsku javnost i govori o Hrvatskoj kao zemlji koja slabo napreduje.

Takođe, naglasio je, postoje besramni političari koji su u stanju da uporede današnju Hrvatsku s totalitarizmima i zločinima koji su se dešavali u prošlom veku. „Mi iz HDZ-a to nećemo prećutati, odgovaraćemo istom merom. Neka znaju ovi u Hrvatskom saboru da je dosta toga da će bez ikakvih argumenata optuživati HDZ, uzvraćaćemo istom merom i ukazivati na njihove slabosti, i biće to ozbiljna politička borba,“ rekao je.

Jandroković je istakao i važnost izbora za predsednika Republike. „Moramo prekinuti ovaj način ‘predsednikovanja’ koje danas imamo. Moramo izabrati novog predsednika, a naš kandidat je Dragan Primorac. To je izuzetno važno,“ poručio je.

I zamenik predsednika HDZ-a Tomo Medved dao je snažnu podršku Primorcu kao kandidatu za predsednika Republike. „Dragan će biti predsednik koji će vratiti civilizovani dijalog u politički i javni prostor jer Hrvatska je umorna od Zorana Milanovića, koji podstiče podele i razdor u društvu te je nedosledan u svojim rečima i delima,“ istakao je Medved.

Usvojene izmene i dopune Statuta HDZ-a

Delegatima na Opštem saboru HDZ-a putem video poruke obratio se predsednik Evropske narodne stranke (EPP) Manfred Veber, poručivši kako je EPP ponosan na HDZ-ov veliki izborni uspeh 2024. godine – prvo na parlamentarnim izborima, a zatim na evropskim izborima na kojima je HDZ povećao broj mesta u Evropskom parlamentu i time ojačao „porodicu EPP-a“.

Potpredsednica Evropske komisije i Evropske narodne stranke Dubravka Šuica zahvalila je Andreju Plenkoviću na vođenju Vlade RH poslednjih osam izazovnih godina, kao i na ukazanom poverenju Vlade da ponovo predstavlja RH u sledećem sazivu Evropske komisije.

Pohvalila je napore vlade zbog ostvarenja ulaska Hrvatske u Šengen, ali i angažovanja oko BiH. Osvrnula se na predsedničkog kandidata Dragana Primorca, za kojeg smatra da ga već sada možemo zvati predsednikom, kao i na Mislava Hermana, kandidata na lokalnim izborima za Zagreb, gradonačelnikom.

Opšti sabor HDZ-a usvojio je izmene i dopune Statuta HDZ-a kojim se broj članova Predsedništva povećava sa 10 na 21 – po jedan član iz svake županije i Grada Zagreba.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare