Dritan Abazović Foto: Vlada Crne Gore

Crnogorski premijer Dritan Abazović danas će Skupštini podneti prijedlog za razrešenje ministara odbrane i spoljnih poslova iz Socijaldemokratske partije (SDP) Raška Konjevića i Ranka Krivokapića, saznaju "Vijesti" od izvora iz izvršne vlasti.

Izvor je kazao da će predsednik Vlade u tehničkom mandatu to učiniti na osnovu člana 105 Ustava, kojim su regulisani ostavka i razrešenje.

„Predsednik Vlade može predložiti Skupštini da razriješi člana Vlade“, propisano je tim članom Ustava.

Član Vlade se razrešava većinom glasova svih poslanika.

Raško Konjević Foto:Savo Prelević/Vijesti.me

Abazović sa jedne i Krivokapić i Konjević sa druge strane mesecima su u „ratu“, praćenom brojnim optužbama.

SDP je deo manjinske Vlade Dritana Abazovića koja je izabrana u aprilu, a nakon pada ekspertske Vlade Zdravka Krivokapića, koja je formirana nakon parlamentranih izbora u avgustu 2020. godine.

Abazovićev kabinet, pored SDP-a i GP URA, čine i Socijalistička narodna partija (SNP) i nacionalne stranke Albanaca, Bošnjaka i Hrvata.

Foto: TANJUG/ FOTO STA/ TAMINO PETELINSEK

Manjinsku podršku davao je DPS dok nije aktuelizovano pitanje Temeljnog ugovora (TU) sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) koji je i potpisan u avgustu.

POGLEDAJTE JOŠ:

Potpisivanje TU izazvalo je burnu reakciju dela javnosti i političkih struktura bliskih DPS-u i SDP-u. Nakon potpisivanja TU, DPS, SDP, Socijaldemokrate (SD), Liberalna partija (LP) i Demokratska unija Albanaca (DUA) podnele su parlamentu inicijativu za izglasavanje nepoverenja Vladi. To je i urađeno 15 dana kasnije.

Abazović je nedavno smenio Konjevića sa mjesta šefa koordinatora službi bezbednosti, a optužio ga je da je izvođač radova „nekih struktura“.

Konjević je Abazovića optužio da je umešan u šverc cigareta, zaplenjenih u Luci Bar.

BONUS VIDEO Abazović pokazao fotografiju: Milo Đukanović sa „škaljarcima“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar