potpisivanje temeljnog ugovora dritan abazović patrijarh porifirije spc
Potpisivanje Temeljnog ugovora Foto: Vlada Crne Gore

Crnogorski premijer Dritan Abazović tražio je od novog menadžmenta Agencije za nacionalnu bezbednost (ANB) da provere da li su ga agenti tajne službe prisluškivali u julu, uoči potpisivanja Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), saznaju “Vijesti”.

Vijesti” iz izvora bliskih sektoru bezbednosti saznaju da Abazović sumnja da su ga pojedinci unutar ANB nezakonito prisluškivali u julu, u periodu kada je trebalo da bude potpisan Temeljni ugovor.

Prema istim informacijama, Abazović je tražio od novog menadžmenta ANB da provere istinitost tih infomacija i sada se radi na tome.

Abazović je za “Vijesti” potvrdio da je tražio proveru, ali je istakao da neće ništa komentarisati dok od Agencije ne dobije precizan odgovor.

Foto: TANJUG/ VLADA CRNE GORE/ nr

Doskorašnji šef ANB Savo Kentera sinoć nije odgovarao na telefonske pozive i poruku “Vijesti”.

Na sednici skupštinskog Odbora za bezbednost i odbranu, u sredu, poslanik Demokratske partije socijalista Predrag Bošković je tokom polemike pominjao audio-snimke Abazovića, ali nije precizirao na šta aludira.

Abazović i patrijarh SPC Porfirije potpisali su Temeljni ugovor (TU) 3. avgusta u Vili Gorica, bez prethodne najave. Potpisivanje TU izazvalo je burnu reakciju dela javnosti i političkih struktura bliskih Demokratskoj partiji socijalista (DPS) i Socijaldemokratskoj partiji (SDP), a neretko se u tom periodu moglo čuti da se radi o pitanju od značaja za nacionalnu bezbednost.

Mitropolit Joanikije, Patrijarh Porfirije i Dritan Abazović Foto: TANJUG/ PRAVOSLAVNA MITROPOLIJA CRNOGORSKO-PRIMORSKA

Nakon potpisivanja TU, DPS, SDP, Socijaldemokrate (SD), Liberalna partija (LP) i Demokratska unija Albanaca (DUA) podnijele su parlamentu inicijativu za izglasavanje nepoverenja Vladi. To je i urađeno 15 dana kasnije.

ANB je u ranijem periodu, kada je njome upravljao Dejan Peruničić, bila potresena aferom nezakonitog praćenja i prisluškivanja političkih oponenata tadašnje vlasti.

Govoreći o zahtevu premijera da se utvrdi da li je prisluškivan, sagovornik iz bezbednosnog sektora kazao je da će to biti urađeno.

POGLEDAJTE JOŠ:

“S tim u vezi biće sprovedene aktivnosti koje se odnose i na ovaj slučaj”, rekao je isti izvor

On objašnjava da, ako su postojale takve aktivnosti, one nijesu mogle biti zakonite, i da, ako ih je bilo, rađene su suprotno pravilima službe.

Za prisluškivanje je nužna dozvola Vrhovnog suda.

BONUS VIDEO Abazović pokazao fotografiju: Milo Đukanović sa „škaljarcima“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar