Foto: N1

Poslanici kluba opozicionih stranaka iz Republike Srpske, SDS-PDP-Lista za pravdu i red, u Predstavničkom domu parlamenta Bosne i Hercegovine (BiH), pokrenuli su inicijativu za smenu ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staše Košarca (SNSD) zbog porodičnog nasilja.

U obrazloženju inicijative naveli su da je Sanja Stanković, bivša supruga ministra Košarca, javno svedočila pred Istražnom komisijom Predstavničkog doma parlamenta BiH o porodičnom nasilju njenog muža, korupciji u pravosuđu, kao i odbijanju institucija da je zaštite.

To je, kako su istakli, eklatantan primer kulture ignorisanja nasilja nad ženama koji sprovode institucije u BiH.

„Njena ispovest budi osnovanu sumnju da ministar Košarac koristi poluge političke moći kako nadležne institucije ne bi reagovale“, naglašava se u pismu.

Poslanici Kluba poslanika SDS-PDP-Liste za pravdu i red su upozorili da je nasilje nad ženama u BiH rasprostranjeno i da ne nailazi na adekvatan odgovor institucija i društva.

„U žižu BiH javnosti taj problem je došao brutalnim i svirepim ubistvima u Gradačcu, čime crna serija, nažalost, nije zaustavljena, već je nastavljena ubistvima žena u Živinicama i Sarajevu“, stoji u pismu.

Navodeći da je u poslednje dve godine u BiH je ubijeno više od dvadeset žena, u pismu se ističe da je analiza tih ubistva pokazale da su institucije kojima su se žrtve obraćale „ostale neme na njihove vapaje i upozorenja“.

„To je jasan dokaz da je kultura tolerisanja nasilja nad ženama rasprostranjena i da se moraju preduzeti hitne mere na njenom eliminisanju“, ističe se u pismu.

Poslanici kluba opozicionih stranaka u parlamentu BiH su naveli da institucije u BiH imaju veoma mali kredibilitet kod građana, pre svega zbog slabog integriteta i moralnog kredibiliteta određenog broja ljudi koji ih predstavljaju.

Stoga potpisnici inicijative smatraju da Košarac, zbog povezivanja sa porodičnim nasiljem, nije moralno prihvatljiv da bude na čelu Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa i da vrši funkciju zamenika predsedavajućeg Saveta ministara BiH.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar