Aleksej je mrtav, i dalje nije poznato zbog čega i pod kojim okolnostima. Njegova supruga Julija najavila je da će nastaviti opozicionu borbu, samim tim je postala neprijatelj i meta. Brat Oleg je neprijatelj već duže vreme, zbog čega je za njim izdata poternica. U međuvremenu, majka Ljudmila pred zidinama zatvora moli za telo mrtvog sina, a deca se u izgnanstvu nadaju da će presatati uništavanje njihove porodice. Ta porodica je, naravno, prezimena Navaljni, a progonitelj je, naravno, prezimena Putin.

Nakon višegodišnjih pritvaranja, mučenja, trovanja, zlostavljanja, ruski opozicionar Aleksej Navaljni preminuo je u zatvorskoj koloniji „Polarni vuk“.

Šta je tačno uzrok njegove smrti – tromb, trovanje novičokom, udarac u srce, ili sve ostale teorije o kojima se prethodnih dana spekulisalo, verovatno nikada nećemo znati. Jer, Kremlj ne želi da preda telo Navaljnog porodici. Dok pokušavaju da prihvate, procesuiranju i tugugu zbog smrt najbližeg člana porodice, ispostaviće se da nisu ni oni bezbednici.

Aleksej Navaljni Foto: TANJUG/AP Photo/Pavel Golovkin

Udovica kao trn u oku

Neposredno nakon što je objavljeno da je Navaljni mrtav, njegova udovica Julija objavila je poruku koju su svi prognani i besni Rusi dočekali sa oduševljenjem.

„Mog muža je ubio Vladimir Putin. Negde u zatvoru iza polarnog kruga, Putin nije ubio samo Alekseja Navaljnog kao ličnost, on je hteo da ubije našu nadu, našu slobodu, našu budućnost. Znamo tačno zašto je Putin ubio Alekseja. Uskoro ćemo vam reći. Ali, najvažnije što možemo da uradimo za Alekseja i za sebe je da nastavimo da se borimo. Želim da živim u slobodnoj Rusiji, želim da izgradim slobodnu Rusiju. Ubivši Alekseja, Putin je ubio pola mene – pola srca i pola duša. Ali još uvek imam drugu polovinu koja mi govori da nemam pravo da odustanem“, rekla je Navaljna.

Time je, zapravo, najavila da će nastaviti opozicionu misiju svog muža i defakto postala osoba na meti Kremlja. Na pitanje da li je sada Julija Navaljna, kao neko ko preuzima ulogu vođe opozicije, sada u opasnosti, urednik „Novaja gazeta Evropa“ Kiril Martinov je u intervjuu za „Novu“ kao iz topa rekao: „sigurno!“.

Julija Navaljna Foto: Didier Lebrun / imago stock&people / Profimedia

Poternica za bratom

Kao da to nije dovoljno, Kremlj je već preduzeo drastične korake i prema Olegu, bratu Alekseja Navaljnog. Rusko Ministarstvo unutrašnjih poslova tako je ekspresno izdalo poternicu za mlađim bratom preminulog opozicionara – Olegom.

„Oleg Navaljni, rođen 9. aprila 1983. Osnovi za pretres: traženje po članu Krivičnog zakonika. Posebnosti: ponovo oglašen, prethodna potraga“, navodi se u bazi podataka.

Po kom članu je Oleg Navaljni procesuiran i stavljen na poternicu, nije navedeno.

U februaru 2022. godine, sud u Moskvi prihvatio je zahtev Federalne kazneno-popravne službe da se uslovna osuda Olega Navaljnog zameni stvarnom zbog „izbegavanja dužnosti koje mu je sud izrekao,“ uključujući i nedolazak na krivično-izvršnu inspekciju. Kako je tada navedeno, „osuđeni je napustio Rusiju i stavljen je na poternicu“.

Oleg Navaljni, Oleg Navalny
Oleg Navaljni Foto: EPA/MAXIM SHIPENKOV

Prethodno je sud u avgustu 2021. proglasio Olega Navaljnog krivim za podsticanje na kršenje sanitarnih i epidemioloških pravila i izrekao mu je godinu dana uslovne kazne.

Suze majke

Dok joj je jedan sin u mrtvačnici, a drugi na poternici, Ljudmila Navaljna plače pred zidinama kaznene kolonije u Rusiji.

„Vladimire Putine, dozvoli mi da konačno vidim svog sina“, rekla je majka Navaljnog u video poruci ruskom predsedniku, koju je snimila ispred zatvorske kolonije u kojoj je Aleksej preminuo.

Ona je zatražila da joj „konačno predaju telo Alekseja“ kako bi mogla dostojno da ga sahrani.

Kira Jarmiš, portparolka Alekseja Navaljnog, saopštila je da njegovoj majci i advokatima uopšte nije dozvoljeno da uđu u mrtvačnicu.

Ljudmila Navaljna majka Alekseja Navaljnog Foto:EPA-EFE/ANATOLY MALTSEV

„Aleksejeva majka i njegovi advokati stigli su u mrtvačnicu rano ujutru. Nije im bilo dozvoljeno da uđu. Jedan od advokata je bukvalno izbačen“, napisala je Jarmiš na društvenoj mreži „Iks“.

Deca u izgnanstvu

Julija i Aleksej Navaljni imaju i dvoje dece – Darju (23) i Zahara, koji je tinejdžer. Oni su još pre nekoliko godina napustili Rusiju u strahu od režima Vladimira Putina. Žive i školuju se u inostranstvu i retko kada se pojavljuju u javnosti.

Julia i Darja Navaljna Foto:Screenshot/X7@yulia_navalnaya

Ćerka Alekseja Navaljnog, koju zovu Daša, u četvrtak je prvi put viđena od objavljivanja smrti njenog oca u arktičkoj zatvorskoj koloniji krajem prošle nedelje. Supruga preminulog opozicionog političara Julija postavila je na društvene mreže fotografiju sa svojom ćerkom, sa porukom ljubavi i podrške.

POGLEDAJTE JOŠ:

Uz fotografiju, Julija je napisala: „Draga moja devojko. Doletela sam ovde da te zagrlim i podržim. Tako jaka, hrabra i izdržljiva. Svakako ćemo se snaći, draga moja. Tako je dobro što si uz mene. Volim te“, rekla je Julija svojoj ćerki, studentkinji Stenford Univerziteta u Americi.

Daša i njen brat Zahar žive daleko od očiju javnosti, ali je ona nakon trovanja oca imala nekoliko javnih nastupa, tokom kojih je podržala njegovu misiju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare