Glen Jangkin
Glen Jangkin Foto:Tanjug/AP Photo/Andrew Harnik

Republikanac Glen Jangkin pobedio je danas na izborima za guvernera Virdžinije, a još jednom republikanacu je pobeda na dohvat ruke u državi Nju Džerzi.

PROČITAJTE JOŠ:

Jangkin je u državi Virdžiniji pobedio je dosadašnjeg guvernera Terija Mekolifa, preneo je Rojters

Bivši izvršni direktor privatne kompanije koji nikada ranije nije biran na javne funkcije predstavio se kao politički autsajder, ali je okupljao glasače u predgrađima gradaova u Virdžinij oko gorućih tema poput rasizma u školama i restriktivnih mera protiv širenja korona virusa, prenosi Tanjug.

Glen Jangkin
Glen Jangkin Foto:Tanjug/AP Photo/Andrew Harnik

Istovremeno, na osnovu 80 odsto prebrojanih glasova i republikanac Džek Čatareli ima malo vođstvo u trci za guvernera Nju Džersija protiv dosadašnjeg guvernera, demokrate Fila Marfija.

Ovi rezultati šalju upozorenje demokratama i predsedniku Džozefu Bajdenu da su u nepovoljnijem položaju uoči izborne godine za američki Kongres.

Ovaj 54-godišnjak je skočio u anketama u nedeljama pre izbora, smanjivši razliku s Mekolifaom osvajanjem nezavisnih i ženskih glasova.

Te su se grupe pokazale bitnim za Jangkinovu pobedu u južnoj državi koja je u poslednjih nekoliko godina bila demokratska. Bivši predsednik Donald Tramp, koji je podržao Jangkina, izgubio je Virdžiniju u svojoj kandidaturi za ponovni predsednički izbor 2020. godine.

Glen Jangkin
Glen Jangkin Foto:Tanjug/AP Photo/Andrew Harnik

Ishod izbora za guvernera naširoko se doživljava kao pretkazatelj kongresnih izbora 2022. Oni će odlučiti o kontroli američkog Kongresa – a s njim i o budućnosti političkog programa predsednika Džoa Bajdena, prenosi Jutarnji.hr.

Jangkin će naslediti demokratskog guvernera na odlasku Ralfa Nortama. Prema zakonu države Virdžinije, guverneri ne mogu da obavljaju uzastopne mandate, prenosi Hina.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar