Foto: N1

EU je na zahtev Hrvatske aktivirala mehanizam civilne zaštite kako bi pomogla toj zemlji nakon razornog zemljotresa i više zemalja je ponudilo hitnu pomoć u kontejnerima za stanovanje, zimskim šatorima, vrećama za spavanje, grejalicama, saopšteno je danas iz Brisela.

Na poziv za hitnom pomoći nakon jučerašnjeg zemljotresa do sada su se odazvale Austrija, Bugarska, Češka, Francuska, Grčka, Madjarska, Italija, Litvanija, Portugal, Rumunija, Slovačka, Slovenija, Švedska i Turska, navela je Evropska komisija.

Pročitajte još:

U Hrvatsku su danas doputovali komesar za krizne situacije Janez Lenarčič i potpredsednica Komisije Dubravka Šuica, koji su se sastali s premijerom Andrejem Plenkovićem. Oni će zajedno s ministrom unutrašnjih poslova Davorom Božinovićem posetiti Petrinju, koja je najteže pogodjena potresom.

„Stigao sam danas u Hrvatsku kako bih uverio hrvatski narod u punu solidarnost EU. Naš Koordinacijski centar za odgovor na hitne situacije nastaviće da mobiliše hitnu pomoć“, izjavio je Lenarčič, zahvalivši državama članicama koje su odmah priskočile u pomoć.

„Dok žalimo za mrtvima i planiramo obnovu, treba naučiti i lekcije kako bismo izbegli ove tragedije, gde je to moguće. Iako se priroda ne može kontrolisati, možemo proučavati kako i gde ljudi žive“, rekla je potpredsednica Komisije Dubravka Šuica i dodala da radi na predlozima za ruralna područja i priprema inicijative za urbana područja.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar