Foto: Dimitar DILKOFF / AFP / Profimedia

Francuski Centar za analizu terorizma (CAT) saopštio je danas da je francuski državljanin iranskog porekla Arman Ražapur Mijandoab, koji je u Parizu ubio jednu osobu i ranio još dve, povezan s počiniocima napada u Konflans San Onorini, Manjavilu i moguće San Etijen du Ruvaraju.

„Teroristi s kojima je Ražapur potencijalno bio u kontaktu uključuju Abdulaha Anzorova, ubicu profesora Semjuela Petija i Larosija Abalu, koji je izvršio atentat na policajce Žan Batistu Salvena i Vanesu Šnajder“, saopštio je Centar francuskom Figarou.

Sumnja se da je Ražapur takođe komunicirao s Adelom Kermišeom, islamistom koji je ubio osamdesetpetogodišnjeg sveštenika Žaka Hamela, kao i sa francuskim džihadistom Maksimilijenom Tiboom, bivšim članom organizacije Forsane Aliza, koja se zalagala za uspostavljanje islamskog kalifata u Francuskoj.

Arman Ražapur Mihajdoab je 2016. godine planirao neuspeli napad na La defens, za šta je osuđen na pet godina zatvora, od kojih je odslužio četiri.

PROČITAJTE JOŠ:

Jedan nemački turista sinoć je na smrt izboden u terorističkom napadu u Parizu u blizini Ajfelove kule, a povređene su još dve osobe.

Francusko tužilaštvo za borbu protiv terorizma potvrdilo je da je otvorilo istragu o ovom napadu u kojem je islamski ekstremista nožem jurio nekoliko nemačkih turista, ubio muškarca, a potom čekićem ranio još dve osobe.

Smrtonosni napad dogodio se u 15. pariskom arondismanu, a napadač je zatim prešao reku Senu ka desnoj obali, gde je čekićem napao i povredio dve osobe.

Potom ga je zaustavila policija i neutralisala ga tejzerom.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar