Andrej Plenković i Ana Brnabić u Mostaru Foto:TANJUG/PEÐA VUCKOVIC

Hrvatski premijer Andrej Plenković posetiće idućeg petka Srbiju, piše danas zagrebački Jutarnji list, najavljujući njegov sastanak s premijerkom Anom Brnabić, ali uz ocenu da je neizvesno hoće li se sastati i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Jutarnji list ističe da je Srbija zemlja s kojom Hrvatska ima najviše otvorenih pitanja i nerešenih problema i jedina susedna država koju Plenković nije posetio od početka svog premijerskog mandata.

Premijer Hrvatske će 23. juna, na Dan hrvatske zajednice u Srbiji, u Subotici prisustvovati otvaranju Hrvatske kuće, čiju je izgradnju finansirala Vlada Hrvatske.

Foto: FoNet/Vlada Srbije

Iako hrvatski premijer u Srbiju formalno dolazi na poziv predsednice Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) Jasne Vojnić i predsednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i ministra za ljudska i manjinska prava u Vladi Srbije u Vladi Srbije Tomislava Žigmanova, centralni politički događaj Plenkovićeve posete biće susret s premijerkom Anom Brnabić.

To će zapravo biti uzvratni susret, nakon što su održali sastanak krajem aprila, kada je Brnabić u zagrebu prisustvovala Velikoj skupštini Srpskog narodnog vijeća.

„Glavne teme razgovora biće slične onima o kojima su Plenković i Brnabić nedavno razgovarali prilikom njene posete Zagrebu. Dakle, pitanja osnaživanja položaja manjina u obe zemlje, privredna, ekonomska i saobraćajna saradnja dveju zemalja, a jedna od tema razgovora biće, naravno, i evropski put Srbije“, rekao je neimenovani sagovornik Jutarnjeg lista iz Vlade Hrvatske.

Pročitajte još:

Jutarnji list istovremeno postavlja pitanje da li će se Plenković sastati i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučiće, stavljajući tu dilemu u kontekst predpristupnih pregovora Beograda i Brisela za članstvo Srbije u EU.

Imajući u vidu i „značajno narušavanje odnosa koje je između EU i Srbije nastupilo nakon ruske invazije na Ukrajinu zato što Beograd nije sledio politiku Unije prema Moskvi, postavlja se pitanje hoće li Plenković u Srbiji nastupati (i) u ulozi svojevrsnog izaslanika Unije te hoće li se osim s Brnabić susresti i s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem?“, navodi Jutarnji list.

„O čemu će se konkretno razgovarati vezano uz temu europskog puta Srbije zasad vam ne možemo otkriti. Isto tako vam ne mogu reći hoće li doći i do susreta Plenkovića s predsednikom Aleksandrom Vučićem“, rekao je izvor iz Banskih dvora novinaru Jutarnjeg lista.

BONUS VIDEO Šabić o odnosu Brnabić i Vučića: Predsednik Vlade ne podnosi ostavu predsedniku republike, nego Narodnoj skupštini

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar