Andrej Plenković Foto:EPA-EFE/ANTONIO BAT/EPA-EFE/GEERT VANDEN WIJNGAERT

Premijer Hrvatske Andrej Plenković obilazi sa članovima vlade mesto pada besposadne letelice gde se vrše istražne radnje. Tom prilikom dao je izjavu za medije.

PROČITAJTE JOŠ:

Podsetimo, ministar unutrašnjih poslova i potpredsednik vlade Davor Božinović rekao je juče uveče, uoči sastanka u vladi, kako se istraga o padu bespilotne letelice nastavlja ujutro te da Hrvatska “po svemu sudeći nije bila krajnji cilj te letelice”.

Uviđaj koju policija sprovodi zajedno s vojnom policijom nastavlja se u užoj zoni mjesta događaja, gde će se probati izvaditi deo letelice koji je ostao ukopan u zemlju, prenosi Index.hr.

Foto: Printscreen Index.hr/video

„Ne znamo čija je letelica bila. Letela je nad Hrvatskom sedam minuta i pala ovde. U nesreći smo imali puno sreće da niko nije stradalo. Oštećeno je 40-ak automobila“, rekao je Plenković.

„Ovo je teoretski mogla biti Budimpešta, Ljubljana… Moramo intenzivirati saradnju, da se na vreme obavesti zemlja da se nešto događa. Je li to bilo slučajno ili namerno, još uvek ne znamo. Pokušaće se iskopati letelica. Komuniciraćemo s državama koje imaju vredne informacije“, dodao je Plenković.

„Ovo upućuje na potrebu tesnije saradnje NATO-a. Ovakvu situaciju ne možemo tolerirati niti bi se ona smela dogoditi. Ovo je bila čista i jasna pretnja i tu se moralo reagovati i u NATO-u i u EU. Radićemo na tome da podignemo spremnom ne samo nas nego i drugih“, dodao je.

„Sreća je da se nije dogodilo nešto puno gore. Premijer Orban je o ovome saznao nakon mene. Napisao sam pismo i želim odgovore kako se ovako nešto moglo dogoditi“, nastavlja Plenković.

Foto: Printscreen Index.hr/video

„Ovo je moglo pasti na nuklearnu elektranu u Mađarskoj. Očito je da nije došlo do dobre reakcije i da druge zemlje nisu dobro reagovale. Sad imamo test iz kojeg moramo naučiti i mnogo bolje reagirati“, dodaje.

„Pisao sam NATO-u“

„Pisao sam NATO-u, mislim da su oni to jako ozbiljno shvatili. Ovo je incident koji se ne sme dogoditi. Mislim da mi to nismo umanjivali. S obzirom da nije bilo žrtava, verovatno je reakcija – dobro je. Da je bilo žrtava sigurno bi reakcija bila drugačija“, kaže Plenković.

„Ova situacija je trajala sedam minuta. Da smo znali, pitanje je bismo li mi stigli reagovati na vreme. Letelica je letela ogromnom brzinom. Vremenski period je bio izuzetno, izuzetno kratak. Koliko ja znam, nije bilo još letelica koje su letele prema Hrvatskoj. Bilo je nekih spekulacija, ali niti jedna nije potvrđena. Ovo je situacija koja se dogodila na način koji je bio nepredviđen. Nakon ovog će budnost svih biti mnogo veća“, rekao je.

„Da ja sad kažem da je sve divno i dobro, to bi bilo smešno“

„Da ja sad kažem da je sve divno i dobro, to bi bilo smešno. Da vam letelica leti 7 minuta i padne na glavni grad… Ovo je samo izuzetak. Kako se to dogodilo, je li to slučajno, je li to provokacija, ko je to napravio… To trebamo utvrditi. Ali ne trebaju građani brinuti“, nastavlja Plenković te kaže da još uvek ne zna odakle je došla letelica.

„Stručnjaci iz vojske, DORH-a, svi stručnjaci će dati svoj doprinos da se utvrdi odakle je došla letelica. Juče sam direktno s aerodroma u vladu da dobijem sve informacije. Obavestiću Orbana o svemu i svi sistemi će se sada baviti istragom“, nastavlja Plenković.

„Očito je letelici nestalo goriva. Da je bilo više goriva verovatno bi pala negde drugde. Pustimo sad stručnjake da obave uviđaje“, rekao je na kraju Plenković.

BONUS VIDEO: Plenković o padu bespilotne letelice u Zagrebu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar