Suđenje Dominiku P. Foto: Benoit PEYRUCQ / AFP / Profimedia

Francuskom penzioneru koji je optužen da je drogirao svoju ženu i dozvolio desetinama stranaca da je siluju dok je bila bez svesti, danas je u Francuskoj počelo suđenje.

Dominik P. je optužen da je organizovao lanac silovanja, koristeći onlajn forum da pozove grupu muškaraca starosti između 26 i 74 godine u svoj dom u Mazanu blizu Avinjona, pre nego što ih je snimao kako napadaju njegovu ženu tokom devet godina između 2011. i 2020.

Policija je izbrojala ukupno 92 silovanja koja su počinila 72 muškarca, od kojih je 51 identifikovan i sudi im se zajedno sa glavnim osumnjičenim, 71-godišnjim bivšim zaposlenim u francuskoj elektroenergetskoj kompaniji EDF.

Suđenje će biti „užasno iskušenje“ za žrtvu, rekao je njen advokat Antoan Kami.

„Prvi put će morati da proživi silovanja koja je trpela više od 10 godina“, rekao je on i dodao da se njegova klijentkinja „ne seća“ zlostavljanja, za koja je saznala tek 2020. godine, piše Dejli mejl.

Žizel P, koja sada ima 72 godine, mogla je da se odluči za suđenje iza zatvorenih vrata, ali „to bi želeli njeni napadači“, rekao je Kami.

Ona će biti prisutna na suđenju u Avinjonu, uz podršku troje dece.

Žizel P. na suđenju svom suprugu optuženom da ju je drogirao i sksualno zlostavljao Foto: Christophe SIMON / AFP / Profimedia

Policija je počela da istražuje okrivljenog Dominika P. u septembru 2020. godine kada ga je uhapsilo obezbeđenje kako tajno snima ispod suknje tri žene u tržnom centru.

Policija je saopštila da je na njegovom kompjuteru pronašla stotine slika i video snimaka njegove supruge, vidno bez svesti i uglavnom u položaju fetusa.

Slike navodno prikazuju desetine silovanja u kući para u Mazanu, selu od 6.000 ljudi, otprilike 36 kilometara od Avinjona u Provansi.

Istražitelji su takođe pronašli razgovore na sajtu pod nazivom coco.fr, otkad ga je zatvorila policija, u kojem je pozivao strance da dođu u njihov dom i imaju odnos sa njegovom suprugom.

Dominik P. je priznao istražiteljima da je svojoj ženi davao snažna sredstva za smirenje, posebno temestu, lek za smanjenje anksioznosti.

Pročitajte još:

Zlostavljanje je počelo 2011. kada je par živeo u blizini Pariza, a nastavilo se nakon što su se dve godine kasnije preselili u Mazan.

Muž je učestvovao u silovanjima, snimao ih i bodrio druge muškarce koristeći ponižavajući jezik, tvrde tužioci.

Nije prijavljeno da je bilo ikakve primopredaje novca.

Među optuženim silovateljima bili su vozač viljuškara, vatrogasni oficir, šef kompanije i novinar.

Neki su bili samci, drugi oženjeni ili razvedeni, a neki su bili porodični ljudi. Većina je učestvovala samo jednom, ali su neki učestvovali i do šest puta.

Advokatica Dominika P. Foto: Christophe SIMON / AFP / Profimedia

Njihova odbrana je bila da su jednostavno pomogli jednom raskalašnom paru da ostvari svoje fantazije, ali je Dominik P. rekao istražiteljima da su svi znali da je njegova žena bila drogirana bez njenog znanja.

Stručnjak je rekao da je njeno stanje bilo „bliže komi nego spavanju“.

Njen suprug je tužiocima rekao da su samo tri muškarca brzo napustila kuću po dolasku, dok su svi ostali nastavili da imaju snošaj sa njegovom suprugom.

Dominik P, koji je rekao da ga je medicinski tehničar silovao kada je imao devet godina, spreman je da se suoči sa „svojom porodicom i suprugom“, rekla je njegova advokatica Beatris Zavaro.

Ali ovo suđenje možda nije njegovo poslednje.

Optuženi se tereti i za ubistvo i silovanje iz 1991. godine, što negira, kao i za pokušaj silovanja 1999. godine, što je priznao nakon DNK testiranja.

Stručnjaci su rekli da muškarac ne izgleda kao mentalno bolestan, ali su navodno zaključili da je imao potrebu da se oseća „svemoćnim“ nad ženskim telom u procenama uključenim u sudske dokumente.

Ovo suđenje trebalo bi da traje do 20. decembra.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare