Ivica Kinder Foto:N1

Hrvatska kancelarija za nacionalnu bezbednost (UVNS) i Uskok već više od šest meseci sprovode istragu o finansijskim malverzacijama unutar Vojne sigurnosno-obaveštajne agencije VSOA-e, a rezultat skandala je iznuđena ostavka direktora agencije, generala Ivice Kindera, nakon što je predsednik Zoran Milanović pokrenuo proces njegove smene.

Zagrebački Jutarnji list piše da je pod istragom 13 agenata Vojne sigurnosno-obaveštajne agencije (VSOA), koji se sumnjiče da su proneverili oko dva miliona kuna (jedan evro vredi oko 7,5 kuna) službenih sredstava namenjenih za rad u misijama u Poljskoj, Litvaniji i Libanu, piše Jutarnji list.

Takođe, postoje sumnje da je deo vojnih agenata službena sredstva trošio za prikupljanje bezvrednih informacija, a novac koji su pravdali plaćanjem izvora tih informacija su sebi stavljali u džep.

Jutarnji saznaje da niko od agenata koji su pod istragom nije suspendovan, već su, naprotiv, neki u međuvremenu čak i napredovali, pa je, kažu, na primer jedna od osoba pod istragom upućena u hrvatsku misiju pri NATO-u.

Pročitajte još:

Celi slučaj je otkriven tokom unutarnjeg nadzora koji je proveo Ured veća za nacionalnu sigurnost, pa je potom bio proveden još jedan, detaljniji nadzor, a nakon utvrđenih nepravilnosti izdat je nepovoljan nalaz o radu VSOA-e.

O utvrđenim proneverama UVNS je obavešteno Državno tužilaštvo, a u istragu je pre dva meseca uključen i Uskok.

Prema dostupnim informacijama, predistražni postupak je i dalje u toku.

BONUS VIDEO Milanović ušao u raspravu sa čovekom iz Petrinje, pa mu poručio: 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar